Alfa Romeo napušta Formulu 1 na kraju sezone 2023. godine

,
Baš kada je odijeknula vijest da Audi 2026. godine ulazi u Formulu 1, iz Alfe Romeo je kratkim saopćenjem najavljeno povlačenje iz sporta i prekid veza sa Sauberom na kraju sezone 2023. godine.

 

Tim za koji trenutno voze Finac Valtteri Bottas i Kinez Zhou Guanyu završava svoju "epizodu" u Formuli 1 na kraju naredne sezone.

"Alfa Romeo želi saopćiti da će partnerstvo sa Sauber Motorsportom biti okončano na kraju 2023. godine. Povratak u F1 je najavljen 2017. godine s dugoročnim planom, a u julu 2022. godine je objavljena odluka o nastavku partnerstva sa Sauberom za 2023. godinu s obzirom na obećavajuće rezultate u prvom dijelu sezone u performansama i marketingu, kao i na pozitivnu saradnju u timu. Budući da će ekonomski i industrijski preokret brenda biti postignut 2022. godine, Alfa Romeo će sada analizirati brojne prilike i odlučiti koja je najbolja za održavanje dugoročne strategije i pozicioniranje brenda", navodi se u saopćenju.

Već neko vrijeme kruže glasine da će Audi preuzeti Sauberov tim kako bi se Volkswagen Grupa mogla u potpunosti uključiti u rad 2026. godine.