Amar Osim više nije trener FK Željezničar!

osim
Amar Osim više nije trener Fudbalskog kluba Željezničar, odluka je koju je danas donio Upravni odbor Plavih.

 

Osim je za šefa stručnog štaba FK Željezničar imenovan posljednjeg dana 2018. godine, a prvobitno je planirano da na ovoj poziciji ostane tri po godine, dakle do ljeta 2022.

Tada su čelnici kluba istakli kako je opredjeljenje da je njihov prioritet sportski rezultati i titule posebno jer Plavi ove godine obilježavaju 100 godina postojanja.

Međutim, Željezničar ne da je daleko od titule, već je upitan i izlazak u Evropi jer se klub trenutno tek na šestom mjestu. Kriza već odavno drma klub s Grbavice koji već osam ligaških utakmica uzastopno ne zna za pobjedu.

Osim je trenersku karijeru počeo u Željinoj omladinskoj školi, a potom je preuzeo prvi tim s kojim osvaja dvije titule prvaka i dva Kupa Bosne i Hercegovine. Potom odlazi u Japan gdje je predvodio JEF United s kojim osvaja kup Japana.

U sezoni 2009/10. se vraća na Grbavicu i naredne četiri godine predvodi Plave do osvajanja tri titule i dva kupa naše zemlje. Od decembra 2014. do novembra 2016. godine trenirao je katarski Al Kharitiyat, a danas je završio njegov treći mandat na Željinoj klupi.

Očekuje se da će u narednom periodu biti poznat i nasljednik Osima na vrućoj klupi tima s Grbavice.