Amel Tuka danas trči finale na Olimpijskim igrama i lovi historijsku medalju za BiH

asd
Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas će nastupiti u finalnoj utrci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju i pokušat će osvojiti historijsku, prvu medalju na OI za Bosnu i Hercegovinu.

Tuka je fantastično istrčao u polufinalu na 800 metara i zauzeo drugu poziciju u svojoj kvalifikacionoj grupi koja ga je odvela u veliko finale.

Naš atletičar je utrku završio s vremenom 1:44.53, što mu je ujedno bio i najbolji rezultat sezone, a što mu dodatno podgrijava nade da može do još jednog velikog uspjeha i osvajanja medalje u Tokiju.

Tukini rivali u finalu bit će Gabriel Tual (Francuska), Patryk Dobek (Poljska), Emmanuel Kipkurui Korir (Kenija), Clayton Murphy (SAD), Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Adrian Ben (Španija), Peter Bol (Australija) i Nijel Amos (Bocvana).

Amel ima treće najbolje vrijeme ikad ostvareno od svih finalista (1:42.51), a bolji od njega su samo Kenijac Korir, koji je svojevremeno istrčao 1:42.05 i Amos koji je trčao 1:41.73.

Ipak, ako gledamo samo ovu sezonu, Tuka od svih finalista ima najlošije vrijeme 1:44.53, koje je istrčao upravo u Tokiju, ali dobar nastup u polufinalu sigurno je dosta značio za Amelovo samopouzdanje i sigurno će učiniti sve da ostvari novi veliki uspjeh i obraduje naciju osvajanjem prve olimpijske medalje u historiji.

Tuka se na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nije uspio plasirati u finalnu utrku, a najveće uspjehe ostvario je na Svjetskim prvenstvima na otvorenom, s kojih ima dvije medalje – bronzu iz Pekinga 2015. godine (1:46.30) te srebro sa SP-a 2019. godine iz Dohe (1:43.47).

Finalna utrka na 800 metara na rasporedu je danas od 14:05 sati, uz direktan televizijski prijenos na BHT1.

Foto: Facebook