Američki neurolog analizirao povredu Đokovića: "Posljedice udarca mogu biti zabrinjavajuće"

U hi j

Prvi reket svijeta Novak Đoković zadobio je udarac u glavu na Masters u Rimu, a za sve je kriv muškarac, kojem je slučajno ispala bočica vode iz ruksaka i pogodila ga. 

Bio je to bizaran incident, a američki neurolog Šon Mulen (Sean Mullen) je analizirao udarac i zaključio da ne izgleda bezazleno. 

- Nedavno sam analizirao incident koji uključuje tenisku zvijezdu Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu s nečim što se čini kao djelomično puno čelična bočica vode.

Da bi razumjeli udar, koristio sam umjetnu inteligenciju da izračunam silu bočice koja je udarila Novakovu glavu. Proračuni sugeriraju da je bočica, koja je pala s dva metra visine sa minimalnom incijalnom silom, udarila oko 79,2 Njutna sile to je kao da pas srednje veličine skoči na vas.

Još važnije, s neurološke perspektive, takav udarac na prednju parijetalnu regiju može biti jako zabrinjavajući. Ova oblast mozga je ključna s funkcije povezanom s koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju.

Inicijalni simptomi mogu biti od glavobolje i mučnine do većih kognitivnih prekida kao što je poteškoća koncentracije te pamćenje strategije i igre. Za sportaša kakav je Đoković, čiji se stil igre temelji na preciznosti, izdržljivosti i strateškom razmišljanju, čak i najmanja oštećenja mogu utjecati na nastup.

U prvih 24 do 48 sati od takvog incidenta, najvažnije je pratiti znakove potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi mogu potencijalno utjecati na njegov nastup na turnirima, utjecati na vrijeme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom.

Zato je neophodno da ljekari izvrše procjenu da bi se osiguralo da ne postoji ozbiljna povreda i da ga sigurno vode prema povratku na teren - zaključio je u analizi na vlastitom X profilu.