Anjeli: Sve će se urušiti ako ne bude promjena

sa
Juventus je ogroman klub i na njegovom čelu već pun vijek je dinastija Anjeli, najmoćnija porodica Italije

Juventus je ogroman klub i na njegovom čelu već pun vijek je dinastija Anjeli, najmoćnija porodica Italije. Država u državi, najbogatiji, najuticajniji, vjerovatno i zato što su najsposobniji. Međutim, i u takvim porodicama dolazi do prevrata, pa je Andrea Anjeli - iako će zvanično reći da je u idiličnim odnosima sa bratkom Džonom Elkanom, morao da napusti kormilo "Stare dame.

Fijasko Superlige

Danas mu je bio posljednji dan na funkciji predsjednika Juventusa, pa je u opširnim govoru sumirao sve što je uradio u Torinu u proteklih 12 godina. A uradio je mnogo, mada se pamti ono posljednje veliko. U Anjelijevom slučaju to je nažalost fijasko sa pokušajem osnivanje Superlige, koja je potrajal svega dva dana prije nego što je popustila pod pritiskom navijača, UEFA-e, pa i politike. Sve to ipak nije razuvjerilo Andreu Anjelija, koji i dalje tvrdi da je neophodna reforma u svijetu fudbala. I mada se navijački svijet gadi ovakvih rečenica, jer svakako smatra da je fudbal postao previše komercijalizovan, Anjeli tvrdi da tako mora da bude. Jer fudbal je po njegovom mišljenju dio industrije zabave, koja vrijedi 750.000.000.000 evra.

- Tu su sport, muzika, muzeji, pozorišta, video igre. Samo pomislite na interes institucionalnih investitora i transakcijama između vrhunskih fudbala. Imamo proizvod sa strateškom, globalnom navijačkom bazom, ali nema pravog odgovora naših zakonodavaca (UEFA-e, FIFA-e, nacionalnih saveza i državnih šampionata, op.a.) koji nisu evoluirali i ne razumiju razliku između igre i industrije, rekao je Anjeli, prije nego što je pokušao da sumornijim predviđanjima privuče javnost na svoju stranu.

Tvrdi. "sve će se urušiti ako ne bude promjena".

- Suočeni sa nestabilnošću sistema, polarizacijom između klubova i liga, nezadovoljstvom navijača, naš zajednički prijedlog iz proleća 2019. je bio stvaranje evropskog ekosistema koji bi bio otvoren za sve, sa promocijom i ispadnjem, da povećamo stabilnost... Da sam lično želio da zadržim privilegovanu poziciju ne bi aprila 2021. ni preduzeo one korake, nastavio je Anjeli misleći na propali pokušaj stvaranja evropske Superlige.

Jedina šansa

Uvjeren da je to jedina šansa za fudbal. 

- I dalje vjerujem da su evropskom fudbalu neophodne strukturne reforme. U suprotnom će se povećati jaz u korist jedne dominantne lige, engleske Premijer lige.

Zato se Anjeli nada da će Evropski sud pravde ipak presuditi protiv UEFA-e, koju Juventus, Real i Barcelona optužuju za monopol.

- Naši zakonodavci nemaju nikakvu želju da se pozabave ovim pitanjem, žešče da zadrže svoje pozicije i privilegije. Nadam se da će Sud prepoznati profesionalni sport kao posebno industriju, jer u Evropskoj uniji u fudbalu se obrne 55.000.000.000 eura i zapošljava 700.000 ljudi, završio je Anjeli.