Antologijsko finale u Kataru: Argentina je prvak svijeta, Messiju pehar kojeg je sanjao cijeli život

.
Penal serija odlučila u finalu koje će se dugo pamtiti

 

Mundijal u Kataru okončan je finalnom utakmicom na Lusail Iconic stadionu u Dohi pred skoro 90.000 gledatelja. Snage su odmjerili Argentina i Francuska. Gledali smo antologijsko finale, mnogi će reći najbolje u historiji Svjetskih prvenstava. Nakon regularnog dijela bilo je 2:2, nakon produžetaka 3:3, a nakon penal serije do titule prvaka svijeta došla je reprezentacija Argetnine. Lionel Messi je tako osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao.

Argentina prva prijeti u finalnoj utakmici. U četvrtoj minuti šutirao je Alvarez, Llloris je bio siguran na golu. Tri minute kasnije blokiran je udarac De Paula, Varane je na vrijeme reagovao.

U 20. minuti Griezmann je centrirao iz slobodnjaka, Giroud najviši u skoku, šutirao je glavom ali preko gola ide lopta.

U 22. minuti slavlje Argentinaca. Dosušen je penal nakon jednog kontakta Di Marije i fudbalera Francuske. Messi je uzeo loptu i pogodio za 1:0.

Francuzi su u prvom poluvremenu bili neprepoznatljivi, Argentina je držala kontrolu, čekala svoju šansu i nova se ukazala u 36. minuti. Fenomenalna kontra Gaučosa, lopta stiže do Di Marie koji je sjajno istrčao na suprotnoj strani i na kraju poenitrao pored nemoćnog Llorisa za velikih 2:0.

Da su Trikolori bili van utakmice pokazuje i potez iz 42. minute kada je selektor Deschamps iz igre izveo Dembelea i Girouda, a ubacio Mouanija i Thurama.

Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 2:0 za Gaučose.

Argentina je i u nastavak susreta ušla bolje. U 58. minuti Alvarez je pobjegao odbrani Francuske, šutirao u bližu ugao, ali golman Lloris je zaustavio njegov udarac.

Igrala se 62. minuta, Alvarez je ponovo pobjegao odbrani Francuske, ali i ovaj put Lloris spašava Trikolore.

Francuska prijeti u 68. minuti, Mouani je šutirao nakon kornera, lopta odlazi pored argentinskog gola. Pokušava i Mbappe u 70. minuti, odlazi lopta preko gola.

Drama u 80. minuti. Francuska je dobila penal nakon što je Thuram pobjegao odbrani Argentine. Loptu je uzeo Mbappe i pogodio za 2:1 i tako vratio dramu u utakmicu. MInut kasnije šok za ARgentinu. Thuram dodaje Mbappeu, a ovaj iz prve sjajno pogađa za 2:2.

Pred sami kraj regularnog dijela utakmice prava drama. Coman je prošao, lopta dolazi do Thurama koji dodaje Rabiotu, ali Martinez odličnom intervencijom spašava Argentinu. Messi sjajno pokušava u sedmoj minuti sudijske nadoknade, Lloris je bio na visini zadatka. Ostalo je 2:2. i otišlo se u produžetke.

U produžecima najbolju šansu je imala Argentina u 105. minuti, Lautaro je fenomenalno šutirao, Upamecano blokirao u posljednji trenutak, prije toga je šutirao i Montiel. U 108. minuti pokušava Messi, Lloris ponovo brani.

U 109. minuti delirijum među navijačima Argentine. Messi na jednu odbijenu loptu natrčava i pogađa za vodstvo Gaučosa od 3:2.

Nije kraj drame bio! U 117. minuti penal za Francuze nakon igranja rukom Montiela. Mbappe je ponovo uzeo loptu i pogodio za 3:3 za svoj hat-trick u finalu Svjetskog prvenstva.

U 120. minut Mouani je imao šansu za titulu, Martinez je ubilježo odbranu karijere, ostalo je 3:3 i otišli smo u penal seriju.

Nakon penal serije slavila je reprezentacija Argentine i došla do titule prvaka svijeta prvi put nakon 1986. godine.

ARGENTINA - FRANCUSKA 3:3 (Messi 23'(p), 109' Di Maria 36'/Mbappe 80' (p), 81', 117' (p))

ARGENTINA: Emiliano Martínez; Molina, Romero, Otamendi, Acuna; Di María, De Paul, Enzo Fernández, Mac Allister; Leo Messi, Julian Alvarez.

FRANCUSKA: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - O. Dembele, Giroud, Mbappe.