Sheikh Mansour vs Mohamed bin Salman: Arapska bitka za Manchester

Otkako je 2009. godine Sheikh Mansour preuzeo Manchester City, ovaj tim je od prosjeka došao do samog vrha engleskog fudbala.

Građani su zahvaljujući ogromnim ulaganjima ovog arapskog biznismena postali jedan od najboljih i najbogatijih timova svijeta, a u proteklih deset godina osvojene su tri titule prvaka Premiershipa.

Uskoro bi u Manchester, ali u onaj crveni dio, mogao stići još jedan milijarder. Saudijski princ Mohammed bin Salman je navodno spreman kupiti United i ponudio je 3.8 milijardi funti.

Eventualno preuzimanje Manchester Uniteda od strane Bin Salmana sasvim sigurno bi donijelo veliki rivalitet. Saudijska kraljevska porodica silno želi da se takmiči sa kraljevskom porodicom iz Emirata i to bi se na kraju moglo i desiti.

Koliko su bogati Bin Salman i Sheikh Mansour?

Mohammed Bin Salman i Sheikh Mansour raspolažu zaista ogromnim bogatstvom.

Image

Bin Salmanovo lično bogatstvo je oko sedam milijardi funti, ali ne treba zaboraviti da je kompletna Saudijska Arabija u njegovom vlasništvu i da je ovaj iznos mnogo, mnogo veći. Vrijednost kraljevske porodice ove zemlje procjenjuje se na 1.3 triliona funti, piše SportSport.ba.

Image

Sa druge strane Sheikh Mansour raspolaže sa 17 miliona funti ličnog bogatstva, a ukupna vrijednost njegove porodice prelazi 500 milijardi funti, tako da i on raspolaže mnogo većim sredstvima nego što je njihovo vlastito bogatstvo.

Politika i biznis

Bin Salman je krunisani princ Saudijske Arabije, sin Kralja Salmana, ali i lider ove zemlje jer kralj zbog demencije (gubitak pamćenja) ne može voditi državu. Također, zamjenik je državnog ministra, a sebe predstavlja kao čovjeka koji želi modernizirati državu.

Sheik Mansour je zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i ministar predsjedničkih poslova. Ipak, za razliku od Bin Salmana koji je više posvećen politici, Mansour je više posvećen biznisu.

Vlasnik Cityja vodi Međunarodnu kompaniju za naftu koja ima poslove širom svijeta. Ima 32 posto vlasništva u kompaniji za istraživanje svemira Virgin Galactic, a dobar dio dionica ima u automobilskim gigantima Daimleru, Ferrariju i Mercedesu.

Također, ima i ogromne medijske projekte, pa je tako vlasnik Sky News Arabia, te novina The National, koje izlaze na engleskom jeziku.

Porodica

Mohammed Bin Salman je oženjen sa Sarah Mahsoor, poznatom kao Princeza Barbie", a par ima četvero djece. Međutim, postoje nepotvrđene informacije da saudijski princ ima još tri žene.

Sheikh Mansour sa druge strane ima dvije žene i šestero djece. Oženjen je sa Sheikhom Alijom Al Hamed. S njom je u braku od sredine devedesetih i imaju jedno dijete.

Druga žena je Manal Al Maktoum sa kojom ima dvije kćerke i tri sina, a ona je predsjednica udruženja žena Dubaija.

Luksuzni domovi, jahte i autmobili

Kao i većina drugih bogataša Bin Salman i Sheikh Mansour su ljubitelji skupocjenih vila i automobila Interesantno je svakako da obojica imaju kuće u Španiji na Costa del Sol. Mansour je tamo i kupio kuću od 20.000 kvadrata i to za 42 miliona funti. Njegova porodica je vlasnik hotea Emirates Palace koji se smatra najboljim hotelom na svijetu.

Mohammed Bin Salman živi u najskupljem domu na svijetu - Chateau Louis XYV vrijednom 230 miliona funti. To je renovirano zdanje iz 17 stoljeća, ima 50.000 kvadrata i sve što poželi. Imanje se nalazi u Zapadnom Parizu.

Naravno obojica su vlasnici luksuznih jahti. Bin Salman je kupio ogroman brod za 380 miliona funti, dok je Mansour 2011. godine za svoju jahtu izdvojio 200 miliona funti. To mu nije bio dovoljno pa je 2017. godine kupio luksuznu Topaz jahtu za 320 miliona funti, a njena vrijednost je danas i veća od 400 miliona funti.

Što se automobila tiče Mansour je tu u velikoj prednosti, ali BIn Salan jedva da je zainteresovan za kupovinu luksuznih automobila. To saudijskog princa ne privlači previše, pa u svojoj garaži "samo" ima Ferrarija, lamborghinija i Bugattija.

Sa druge strane Sheikh Mansour uživa kupovati vrhunske autmobile. Njegova kolekcija je ogromna, pa tako njegov Porsche 911 GT1 vrijedi tri miliona funti, Ferrari Enzo (2.5 miliona). Posjeduje i pet Bugattija (svaki vrijedi milion funti), a Laborghini Revention je vrijedan 840.000 funti.

Također, Sheikh Mansour je mnogo veći ljubitelj sporta. Doveo je Formulu 1 u Abu Dhabi, a vlasnik je nekoliko fudbalskih klubova pored Manchester Cityja. To su New York City FC, Melbourne City FC, a njegove kompanije su vlaasnici japanske ekipe Yokohama Marinos, Atletico Torque u Urugvaju, te španske GironBin Salman osim povezanosti sa Manchester Unitedom ima klub u drugoj ligi Saudijske Arabije koji je nazvan po njemu. Ipak, navodno sa Unitedom ima velike planove i silno želi da ovaj tim podigne na vrh svjetskog fudbala.

Kontroverze

Obje kraljevske porodice su povezane sa raznim skandalima i kršenjima ljudskih prava.

Bin Salman se smatra glavnim krivcem za rat u Jemenu u kojem su ubijene hiljade civila. Vladavina njegove porodice se smatra tiranijom, a kraljevska porodica je optužena za suruvu smrt kritičara režima, novinara Jaala Khashoggija, koji je brutalno iskomadan u ambasadi ove države u Istanbulu.

Sheikh Mansour je optužen da koristi Manchester City kako bi sprao ljagu sa imena države gdje se često krše osnovna ljudska prava. Tako su u Emiratima još uvijek legalni kamenovanje, amputacije dijelova tijela, što ostatak svijeta itekako osuđuje.

Ako se Bin Salman na kraju odluči za kupovinu velikana sa Old Trafforda dueli protiv Cityja će biti još žešći. Biće to arapska borba za Manchester, a vidjećemo kako će se ona završiti.