Arman Čović: Dječak iz Cazina koji živi nogometni san

asd
Dobro je poznato, da je Balkan, pa tako i Bosna i Hercegovina posebno poznata po mnogim fudbalskim talentima koji su kasnije postali jedni od najboljih fudbalera u Evropi i svijetu.

I tako mnogi dječaci sanjaju o karijeri  profesionalnog nogometaša, ali samo rijetki u tomu uspiju. Da bi u tome uspjeli, naravno uz prirodni talent, u tome djeci pomažu stručnjaci koji prepoznaju njihove talente i dalje ih razvijaju. Tako i Arman Čović živi u svom snu, u čaroliji da će jednog dana postati nogometni virtuoz koji će dirigovati neogometnim terenima širom Evrope.

Arman Čović je rođen 2013. godine u gradu Linzu u Austriji, a rodom je iz mjesta Šturlić kod Cazina. Prve nogometne korake je napravio 2017. godine u klubu SC Marchtrenk u Linzu. Njegov dar i talent prema nogometnoj igri su odmah prepoznali i treneri u klubu Julian Peterstrofer i Benjamin Taskin, koje je Arman zadivio i važi kao jedan od najvećih talenata u svom uzrastu. Arman igra na poziciji centralnog veznog igrača, pozicija koja je jedna od najvažnijih u ekipi. Kako ističu njegovi treneri Julian i Benjamin, Arman perfektno čita igru, dijeli lopte kao rukom i uz to postiže dosta golova. Iako još uvijek mali, a dres jos uvijek pleše oko njega, shvata da je s loptom bolji od ostalih. Svojim igrama i golovima koje postiže redovito na utakmicama Austrijske pionirske lige, samo potvrđuje svoj talenat, a to je samo jos više nagnalo Amarove roditelje da počnu još više da ulažu u njegov razvoj.

Tako je u augustu ove godine GNK „Dinamo“ iz Zagreba organizirao kamp za pionire, talente kako s Balkana, tako i iz svih djelova Evrope, te je Armanov otac i njega prijavio u isti. I naravno od velikog broja polaznika Dinamovog kampa, Arman je upao među 35 najboljih, koji su ostali trenirati u Dinamu i postali članovi Dinamove nogometne akademije, a dobro je poznato da Dinamo, uz dužno poštovanje prema drugim klubovima s naših prostora, ima najbolju školu što pokazuju i rezultatima u seniorskoj kategoriji. Tako je i trener Dinama, Mijo Tešanović, odmah prepoznao Armanov talenat i dar za nogometnu igru i selektirao ga za dalji razvoj u Dinamovoj nogometnoj školi. Iste pohvale nakon selektiranja, trener Tešanović je rekao da Arman odlično čita igru, da posjeduje odličnu tehniku i da je pred njim svijetla budućnost.

Isto tako, Tešanović je predložio da Arman dolazi jednom mjesečno i dalje u Zagreb iz Austrije na četiri dana da trenira i vikendom odigra jednu utakmicu, te na taj način se prati njegov razvoj, jer Arman živi u Austriji. A s obzirom da je to dalek put, ipak to nije prepreka za Armana, koji kaže da je jako uporan i da je njegovo da redovno trenira i razvija se, a rezultat toga ce doći u godinama ispred njega. Kako kaže i sam, veliku podršku ima od oca Zinhada i majke Harise, a to je ono što mu jako puno znači. Iako već sada korača putevima o kojem mnogi njegovi vršnjaci sanjaju, Arman ipak kaže da je na prvom mjestu škola, u kojoj je također odličan učenik.

Arman, dječak s puno samopouzdanja me je stvarno oduševio sa svojim razmšljanjem i nogometnim znanjem. Zbog toga na kraju ne preostaje ništa, nego da Armanu poželim od srca da ostvari svoj san, a to je da postane profesionalni nogometaš, igrač koji će svojim čarolijama oduševljavati sve ljubitelje nogometa i da će kroz desetak godina zakucati i na vrata naše nogometne reprezentacije po uzoru na Pjanića i ostale naše reprezentativce koji su iz malih evropskih klubova izgradili karijeru i postali igrači svjetske klase i naši najbolji reprezentativci.

Autor teksta: Edin Čović

Pogledajte neke od sjajnih poteza mladog Armana Čovića na VIDEU