Arsenal deklasirao gradskog rivala i napravio novi veliki korak ka tituli prvaka Engleske!

.
Četiri gola u mreži gostiju

 

Arsenal krupnim koracima korača ka prvoj tituli prvaka Engleske nakon 19 godina. Danas su ne Emirates stadionu deklasirali gradskog rivala.

U okviru 28. kola engleske Premier lige Arsenal je na svom stadionu u malom derbiju Londona s 4:1 savladao Crystal Palace.

Prvu šansu imali su gosti preko Zahe u 12. minuti kojem Ramsdale brani udarac, da bi Topnici u vodstvo došli u 28. minuti preko Martinellija nakon asistencije Sake.

Igrala se sama završnica prvog dijela kada Arsenal stiže i do drugog pogotka. White je sjajno uposlio Saku, a ovaj duplira vodstvo izabranika Mikela Artete.

Deset minuta igre u drugom dijelu trebalo je Arsenalu da stigne do trećeg pogotka, a strijelac je bio Xhaka.

Schlupp je smanjio vodstvo Arsenala u 63. minuti, no u 74. je sve dileme riješio svojim drugim golom na današnjoj utakmici Bukayo Saka.

Nakon ove utakmice Arsenal ima na vrhu 69 bodova, osam više i utakmicu više od drugoplasiranog Manchester Cityja s kojim će do kraja voditi bitku za prvaka. Crystal Palace je na 12. mjestu s 27 poena. 

U narednom kolu, nakon reprezentativne pauze, Arsenal će ponovo biti domaćin i to Leedsu, dok će Palace na svom terenu ugostiti Leicester.

Današnjom pobjedom Arsenal je postao prva ekipa koja je pobijedila na devet londonskih derbija u jednoj sezoni.

Također, po prvi put nakon 2004. godine Topnici su postigli najmanje tri gola u četiri vezane ligaške utakmice što dovoljno govori o tome u kakvoj se formi nalaze.

Arsenal - Crystal Palace 4:1 (Martinelli 28', Saka 43', 74', Xhaka 55'; Schlupp 63')