Arsenal nakon drame u finišu utakmice pobijedio United i nastavio put ka tituli prvaka

.
Nogometaši Arsenala su pobijedili Manchester United u spektakularnom derbiju 21. kola engleskog Premiershipa na Emiratesu rezultatom 3:2.

Utakmica je bila veoma otvorena i obje ekipe su igrale ofanzivno, a prvi su u vodstvo stigli gosti. Bruno Fernandes je oduzeo loptu Thomasu Parteyju i asistirao Marcusu Rashfordu koji šutira s 20 metara u bliži ugao i matira Aarona Ramsdalea za vodstvo Uniteda rezultatom 1:0.

Radost Crvenih đavola je trajala samo sedam minuta. Granit Xhaka je tada lijepo centrirao s lijeve strane, a na drugoj stativi je Aaron Wan Bissaka ostavio samog Eddieja Nketiaha koji glavom rutinski šalje glavom loptu u mrežu za 1:1.

Arsenal je do preokreta stigao u 53. minuti kada je Bukayo Saka primio loptu na desnoj strani kaznenog prostora i preciznim udarcem matirao Davida De Geu za 2:1.

Ipak, United se odmah vratio u igru kada je nakon kornera Ramsdale kiksao, a Lisandro Martinez glavom poslao loptu u gol za 2:2.

United se potom povukao i Arsenal je imao nekoliko prilika za novo vodstvo. Najbolje su imali Saka u 70. kada je iz iste situacije kada je pogodio ovaj put uzdrmao stativu, te u 84. kada je Nketiahov šut s pet metara nakon gužve u kaznenom prostoru sjajno odbranio De Gea.

Kada se činilo da će susret biti završen podjelom bodova, u 90. minuti Arsenal je stigao do pobjede.

Rezervista Leandro Trossard je uposlio Oleksandra Zinčenka na lijevoj strani, on je odigrao povratni pas za Martina Odegaarda koji šutira, a loptu je na putu ka golu skrenuo Nketiah i poslao je u mrežu za 3:2 i veliko slavlje domaćih navijača.

 

Foto:Arhiv