Atletika pooštrava uvjete, nova pravila zbog Semenje

.
Novi kriteriji prihvatljivosti za kategoriju žena za interspolne i transrodne sportistkinje

Svjetska atletika planira pooštriti i konsolidirati svoje kriterije prihvatljivosti za kategoriju žena za interspolne i transrodne sportistkinje, kojima ipak ne zatvara u potpunosti vrata, a konačna odluka bit će donesena u martu, objavila je ta institucija.

Proces kosultacija

Svjetska atletika započela je proces konsultacija sa svojim savezima članicama o ovoj temi, s "prioritetnom opcijom", u kojima se traži izmjena uvjeta prihvatljivosti za DSD (razlika u spolnom razvoju) i transrodne sportiste s kontinuiranim smanjenjem nivoa testosterona ispod 2,5 nmol/L tokom najmanje 24 mjeseca, piše AFP.

Trenutna pravila zahtijevaju od transrodnih sportista koji žele učestvovati u ženskoj kategoriji da održavaju nivo testosterona ispod praga od 5 nmol/L tokom 12 mjeseci. Interseksualni sportisti, na primjer Južnoafrikanka Kaster Semenja (Caster Semenya), moraju od aprila 2018. održavati nivo testosterona ispod praga od 5 nmol/L tokom šest mjeseci kako bi učestvovali u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje (1609 m).

Vlastiti kriteriji

Ovu je uredbu odbacila sama Semenja, dvostruka olimpijska prvakinja na 800 m, koja je odbila podvrgnuti se hormonskom liječenju ili operaciji, ali je izgubila žalbe podnesene posebno pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zatražio je od sportskih saveza u novembru 2021. da uspostave vlastite kriterije kako bi transrodnim i interseksualnim osobama omogućili takmičenje na visokom nivou.

Otada je Međunarodna biciklistička unija (UCI) usvojila propise ekvivalentne onima trenutne "prioritetne opcije" u atletici.

 Međunarodna plivačka federacija (FINA) ograničila je pristup svojim ženskim kategorijama u junu 2022. na plivačice "koje su postale žene prije puberteta".

 

Foto:Instagram