Australian Open nema pravo da nazove stadion po Đokoviću, stiglo i objašnjenje zašto

.

Preoteklih dana dosta se spominjalo da bi centralni teren na Australian Openu mogao biti nazvan po Novaku Đokoviću, ali sudeći prema riječima izvršnog direktora turnira Craiga Tileya do toga će vrlo teško doći.

Đoković je osvojio rekordnih deset titula u Australiji, ali Tiley objašnjava da Australian Open nema pravo sam donijeti takvu odluku, s obzirom da nisu vlasnici terena i pratećih objekata.

"Za razliku od preostala tri Grand Slema mi nismo vlasnici objekta. Roland Garros, Wimbledon i US Open, odnosno federacije ovih zemalja, posjeduju stadione, a mi ga iznajmljujemo. Zato mi i nemamo pravo promjene imena. Vlasnik je država Viktorija u kojoj je Melbourne. Mi cijeli objekat iznajmljujemo od njih i veoma smo zadovoljni što ulažu novac u renoviranje i unapređenje. Sigurno je da bih ja bio pristalica takvog priznanja Novaku za sve što je ovdje uradio, za zaista nevjerovatne uspjehe u Australiji. Ali da bi se to dogodilo, moralo bi da se poklopi mnogo toga", rekao je Tiley.

Iako je imao problema s povredom, Đoković će nastupiti na predstpjećem Australian Openu i očekuje se da bude potpuno spreman.

Prvi Grand Slam sezone Australian Open je na rasporedu od 14. do 28. januara.