Abdullah Avci više nije trener istanbulskog Basaksehira

Klub se zahvalio dugogodišnjem treneru Avciju i poželio mu uspjeh u nastavku trenerske karijere.

Abdulah Avci više nije šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Medipol Basaksehir iz Istanbula koji je treću sezonu zaredom u samoj završnici sezone posustao u utrci za titulu turskog prvaka, javlja Anadolu Agency (AA). 

“Na osnovu želje cijenjenog trenera Avcija smo razgovarali i dogovorili sporazumni raskid ugovora i saradnje“, navodi se u saopćenju uprave Basaksehira, tima koji je za manje od tri decenije postojanja stigao u vrh turskog fudbala, ali još nije osjetio slast titule prvaka u toj zemlji. 

Iako je većim dijelom sezone bio na vrhu tabele i nekoliko kola prije kraja sezone imao i osam bodova prednosti, Basaksehir je sezonu završio na drugom mjestu sa dva boda zaostatka iza novog-starog prvaka Turske Galatasaraya. 

Galatasaray je do titule nacionalnog prvaka sa klupe odveo karizmatični fudbalski stručnjak Fatih Terim, a upravo njegovo ime nosi i stadion Basaksehira, tima kojeg je u bici za titulu ponovo ostavio “kratkih rukava“. 

Dodamo li tome da je Basaksehir eliminiran iz Kupa Turske već u osmini finala i da je evropsku scenu napustio već u kvalifikacijama za grupnu fazu Evropa lige, jasno je da uprava i navijači ne mogu biti zadovoljni sezonom. 

Međutim, svijetla tačka u timu Basaksehira bila su dvojica bosanskohercegovačkih reprezentativaca Edin Višća i Riad Bajić koji su bili najbolji strijelci ekipe. Po izboru sportskog kanala beIN Sports Višća je proglašen za najboljeg igrača turske Super lige u sezoni 2018/19.