Barcelona nakon pisma iz Palestine odustala od prijateljskog meča u Izraelu

asd
Predsjednik Barcelone Joan Laporta otkazao je planirano gostovanje katalonskog tima u Jerusalemu zakazano za 4. august.

Katalonski velikan trebao je u ovom terminu odigrati prijateljski meč protiv Beitar Jerusalema, a susret se trebao odigrati u Malha distriktu, dijelu koji je 1948. godine etnički očišćen tokom stvaranja izraelske države.

Dolazak Barcelone i utakmica protiv tima koji je poznat po navijačima koji su rasisti i nacionalisti je razočarala mnoge fanove ovog kluba. Javno su kritikovali ovaj potez, no na kraju od utakmice neće biti ništa.

Fudbalski savez Palestine je poslao dopis katalonskom klubu te UEFA-i i FIFA-i u kojem su iskazali zabrinutost zbog izbora kluba i lokacije za prijateljski meč. U Barceloni su se nakon toga predomislili i odlučili su odustati od planiranog puta.

Joan Laporta je pismom kontaktirao predsjednika Fudbalskog saveza Palestine Jibrila Rajouba. Saopštio mu je kako klubovi nisu u kontaktu i da nikakvog prijateljskog meča u Jerusalemu neće biti.

Također je dodao da je Barcelona demokratska sportska institucija koja ima svoje principe i koja se uvijek izražava kroz brojne akcije, kao i da su u potpunosti na strani slobode za sve ljude na svijetu.

Na kraju od gostovanja Barcelone u Jerusalemu neće biti ništa, a klub će potražiti drugog rivala za planirani termin.

Izraelski klub je poznat po tome što su njegovi navijači itekako protiv toga da muslimani imaju ikakve veze sa klubom, a na kraju im je vlasnik postao jedan arapski šeik.