Barcelona zabilježila dobit od 98 miliona eura

.
Katalonski gigant Barcelona je objavila da je zabilježila dobit od 98 miliona eura za finansijsku godinu 2021./22., a za ovu sezonu predviđa dobit od 274 miliona eura.

 

Barcelona je druga na Forbesovoj listi najvrijednijih fudbalskih momčadi s trenutnom vrijednošću od pet milijardi dolara, iza rivala Real Madrida, koji je procijenjen na 5,1 milijardu dolara.

Klub je u ponedjeljak priopćio da je njihov Upravni odbor zaključio finansijsku godinu s prometom od 1.017 milijardi eura i odobrio proračun operativnih prihoda od 1,255 milijardi eura za ovu sezonu.

Ranije ovog mjeseca, La Liga je podigla Barcelonin limit potrošnje za 800 miliona eura, izvodeći klub iz deficita potrošnje nakon što je katalonska strana prodala dijelove imovine kako bi popravila svoje financije. Kako bi nadoknadila gubitke i poštovala pravila financijskog fer pleja La Lige, Barcelona je prodala 25 posto svojih domaćih televizijskih prava američkoj investicijskoj tvrtki Sixth Street na sljedećih 25 godina u dva posla vrijedna preko 500 miliona eura. Klub je prikupio dodatnih 200 miliona eura od prodaje ukupno 49 posto udjela u Barca Studios u dvije odvojene transakcije, dok je također potpisao dugoročni sponzorski ugovor sa streaming divom Spotifyjem u martu.

To je Barceloni omogućilo da potroši više od 150 miliona eura u toku sezone na Roberta Levandovskog (Lewandowski), Rafinju (Raphinha) i Žula Kundea (Jules Kounde), dok su Andreas Kristensen (Christensen), Frank Kesi (Franck Kessie), Hekter Beljerin (Hector Bellerin) i Markos Alonso (Marcos) stigli u besplatnim transferima.