Barsa pred bankrotom potrošila 153 miliona, a Laporta odgovorio Nijemcima: Gledajte svoja posla

.
Kada je Đoan Laporta stigao u klub govorio je o realnoj mogućnosti da katalonski gigant bankrotira, nekih 15 mjeseci kasnije Blaugrana troši kao da je upravo izvukla dobitni loto listić.

Nijemci k'o Nijemci, prvo gledaju koliko imaju, pa onda potroše. Španci ko južnjaci, vole nekad da se zabave i na kredit... Ali ono što Barcelona našeg Miralema Pjanića radi ovog ljeta ostavilo je cijelu fudbalsku Evropu u čudu. Kada je Đoan Laporta stigao u klub govorio je o realnoj mogućnosti da katalonski gigant bankrotira, nekih 15 mjeseci kasnije Blaugrana troši kao da je upravo izvukla dobitni loto listić.

 

Nemaju para, a kupuju

Andreas Kristensen i Frank Kesi su istina stigli bez odštete, ali je samo fiksni dio obeštećenja za Roberta Levandovskog, Žila Kundea i Rafinju cijelih 153.000.000 eura! Tu su i bonusi, ogromni izdaci za plate, pa i ne čudi što je Julijan Nagelsman, trener poslovično domaćinski vođenog Bajerna, izrazio čuđenje.

Barcelona je jedini klub na svijetu koji nema para, ali kupuje sve igrače koje poželi. Ne znam kako to rade, pomalo je čudno, ali očigledno su pronašli način, rekao je Nagelsman, još prije nego što je Barsa ozvaničila Kundeov dolazak.

Nije to prvi put da se Nijemci bune zbog njima neshvatljivog sistema u španskom fudbalu. Poslije ekonomske krize 2008. godine španske banke su molile za pomoć kolege iz Njemačke – i dobile su je, a onda su dobar dio tog novca usmjerili za pomoć Realu i Barceloni. Koliko god da je Bajern moćan u domaćim okvirima, takvim ustupcima ne može da se nada. I zato često u Minhenu ne prave preveliku razliku između Reala i Barse sa jedne, te Mančester sitija i Pari Sen Žermena sa druge strane.

Sam Laporta kaže – Bajernov problem. Zašto uopšte razmišljaju o nečemu što ne razumiju?

Svako neka gleda svoja posla. Neka pogledaju malo i svoj račun, dobili su fine pare od Levandovskog, odbrusio je Laporta.

Bili smo smrtno bolesni

Da objasni konkretno kako – nije ni pokušao. Niti planira to da uradi.

Istina je da smo bili smrtno bolesni, ali smo se oporavili i izašli iz bolnice. Ova gospoda žive u prošlosti. Nisu računali na Barsinu snagu. Oni kažu da su iznenađeni, ja kažem da smo se samo probudili. Barcelona je ponovo na tržištu. Snaga i vrijednost ovog kluba sa naše 122 godine historije imaju svoju težinu, a oni pokušavaju da iskrive realnost, istakao je Laporta.

I prije njega su mnogi tako govorili. I mnogi su klubovi propadali poslije tako ambicioznih riječi. Mada, Barsa je ipak – Barsa.

 

Foto:Avaz.ba