Belgija pobijedila Japan rezultatom 3:2, Chadli krunisao nevjerovatan preokret i poslao Samuraje kući

Nogometna reprezentacija Belgije se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je Rostovu savladala Japan nakon preokreta rezultatom 3:2.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo previše uzbuđenja. Belgijanci su držali loptu u svom posjedu, uputili su 10 šuteva ka Kawashiminom golu, no golman Japana nijednom nije bio na ozbiljnijem iskušenju.

Najbliže pogotku Belgijanci su bili u 25. minuti kad je Mertens odlično ubacio na peterac za Lukakua koji se nije najbolje snašao i umjesto da šutira iz prve pokušao je uštopati i na taj način je propala prilika.

S druge strane Japanci su imali jednu priliku, ali ujedno i najbolju u prvih 45 minuta susreta.

Minutu prije kraja Nagatomo je ubacio sa lijeve strane, Osaka je veoma loše šutirao, ali je lopta prošla kroz ruke Courtoisu i krenula u gol. No, golman Belgije je ipak nekako uspio stići i uhvatiti prije nego je došla do gol-linije.

U 48. minuti šok za Belgijance. Crveni đavoli su opsjedali gol Japana, Inui se izborio za sloptu duboko na svojoj polovini i dodao Shibasakiju koji sa centra upošljava Haraguchija koji iskosa sa desne strane matira Courtoisa.

Već u narednom napadu kada je krenula sa centra Belgija je mogla izjednačiti, ali je Hazard iz voleja uzdrmao samo stativu.

Taj promašaj je kažnjen u 52. minuti kada je Kagawa ostavio loptu Inuiju koji se dugo namještao jer je Witsel kasnio, te je silovito šutirao sa dvadesetak metara i pogodio sami ugao Courtoisovog gola za 2:0.

U 62. minuti Lukaku je propustio novu veliku priliku. Meunier je ubacio sa desne strane, a Lukaku iz peterca šutira glavom pored gola.

Belgija je smanjila u 69. minuti i to na veoma sretan način. Nakon velike gužve u kaznenom prostoru lopta je došla na ivicu šesnaesterca, a Vertonghen je iskosa sa lijeve strane pokušao vratiti loptu glavom pred gol, ali je ona završila direktno u Kawashiminoj mreži za 2:1.

Samo pet minuta kasnije Crveni đavoli su izjednačili. Hazard je ubacio s lijeve strane, a rezervista Fellaini glavom postiže pogodak za 2:2. Fellaini je na terenu proveo samo devet minuta prije nego što se upisao u strijelce.

U 86. minuti Kawashima je u razmaku od samo nekoliko sekundi dva puta spasio svoju mrežu. Najprije je Chadli šutirao glavom, japanski golman je odbio loptu, a u nastavku akcije Chadli je ubacio, a Lukaku šutira glavom, ali Kawashima je ponovo sjajan i odbija loptu u korner.

Posljednju priliku Japanci su imali u 90+3. minuti kada je Honda sa 35 metara iz slobodnjaka poslao pravu bombu, ali je Courtois bio priseban i odbio loptu u korner.

Kada se činilo da će susret otići u produžetke Chadli je u 90+4. minuti nakon kontranapada na Meunierovu asistenciju pogodio za konačnih 3:2 i prolaz Belgije.

Belgija će u četvrtfinalu igrati protiv Brazila.