Bh. biciklistkinja Lejla Tanović pobijedila na utrci u Češkoj

.
Ostvarila prednost od 11 minuta u odnosu na drugoplasiranu Nikol

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja i četverostruki prvak Balkana Lejla Tanović pobijedila je na utrci u Češkoj. naša biciklistkinja se trenutno nalazi u sjajnoj formi, tako da je dan nakon utrke u Češkoj nastupila na utrci Premijer lige BiH na kojoj je također osvojila prvo mjesto. 

 

- Uslovi u Češkoj su bili iznimno zahtjevni, staza je bilo blatnjava sa tehničkim usponima i spustevima. Međutim osjećala sam se veoma dobro tako da na početku utrke nisam odmjeravala snage sa suparnicama nego sam od starta nametnula svoj tempo i preuzela vodstvo. Na utrci Premijer lige BiH sam upisala drugu pobjedu u dva dana i trenutno osjećam mali umor izazvan gustim rasporedom takmičenja sa puno putovanja - rekla je Lejla Tanović, prenosi "FENA".

 

Slijedi takmičenje u Italiji

Naredno takmičenje na kojoj je planiran nastup bh. reprezentativke je UCI HC kategorija u Italiji, a riječ je o jednoj od najtežih utrka u Evropi.

 

- Lejla trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj ranking listi a veoma brzo očekujemo povratak u top 10 na svijetu. Nažalost zbog alergije smo propustili nekoliko utrka na početku sezone, međutim uspjeli smo trening i formu održati na izuzetno visokom nivou. Osim na utrci Evropskog prvenstva to je pokazala i sjajnom vožnjom u Češkoj. Nakon kratkog predaha očekuju nas posebne pripreme za jednu od najtežih utrka u Lejlinoj karijeri, a to je nastup na Sudtirol Dolomiti utrci najjače UCI HC kategorije. Staza je u duga 123 kilometra sa 3.400 metara visinskog uspona - rekao je za kraj trener Amar Njemčević.

 

Balkansko prvenstvo

Nakon utrke u Italiji našu takmičarku očekuje nastup na Balkanskom prvenstvu, na kojem je jedna od glavnih favoritkinja da odbrani balkansku titulu.

 

Tanović je do sada četiri puta zaredom osvajala balkansko prvenstvo, a sigurno da će poseban motiv osvajanje svoje pete uzastopne titule biti pred domaćom publikom.

 

Ovogodišnje izdanje balkanskog prvenstva se održava u Bihaću u organizaciji Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i Biciklističkog kluba "Daj krug".

Foto: Fena