Bh. košarkaši danas protiv moćnih Francuza: Čuda se dešavaju

Sve je spremno za spektakl u Mejdanu.

U tuzlanski hram košarke stiže moćna sila Francuska, koja će se “Zmajevima” suprotstaviti s najjačim snagama u petom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Najavljuju borbu

Bosanskohercegovačkoj publici predstavit će se neka od velikih NBA imena, kao što su najbolji defanzivac najjače svjetske lige Rudi Gobert (Rudy Gobert), zatim odlični šuteri Nikolas Batum (Nicolas) i Evan Furnije (Fournier), čiji su NBA ugovori zajedno teški više od 300 miliona dolara...

S druge strane, naša selekcija je desetkovana, Duško Vujošević svjestan je (ne)prilika usljed velikog broja otkaza i realan je uoči večerašnjeg susreta (20.30 sati).

- Treba hrabrosti da, poslije svih otkaza, izađemo na teren. Ovi igrači koji su se odazvali, zaslužuju maksimalan tretman. Svakome ko je pametan, jasno je kolike su nam šanse. Dali smo u svakom treningu sve od sebe. Ovi igrači moraju maksimalno da se podrže.

Drago mi je što se igra u Tuzli, gradu košarke, gradu koji voli košarku. Zaslužio je da reprezentacija igra jednu otvorenu utakmicu protiv Francuske, ali nažalost, to neće biti tako. Borit ćemo se, dat ćemo sve od sebe - poručuje naš selektor.

Vujošević je dodao da se naš tim sa povećanom energijom pripremao za utakmicu.

Šesti igrač

- Sport je interesantan zato što postoje čuda i što se, realno, dešavaju, a u čuda vjerujem - rekao je Vujošević.

Veliki izazov na parketu Mejdana imat će i naš bek Almir Hasandić. Košarkaš Slobode je kod kuće, a nasuprot sebe imat će neke od najboljih bekova Evrope.

- Dobro smo se pripremili za sve što nas čeka protiv Francuske. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo povoljan rezultat. Pozivam navijače da nam budu šesti igrač protiv ovog velikog rivala - rekao je Hasandić.

Najviši nivo 

Udarna snaga “Zmajeva” bit će kapiten Elmedin Kikanović. Nakon teške klupske sezone u Francuskoj, tuzlanski centar priključio se reprezentaciji.

- Prvi utisak po mom dolasku je da momci imaju veliku energiju na treninzima, niko se ne štedi. Francuska je najveći svjetski i evropski nivo košarke. Imamo mladu ekipu, sigurno neće nedostajati volje i želje da im se suprotstavimo. Drago mi je što se igra u Tuzli, gradu košarke - kaže Kikanović.