Prosinečki: BiH je rijetko bila na velikim takmičenjima, a supertalentovana je nacija

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki nakon 11 mjeseci na klupi Zmajeva izuzetno je zadovoljan svim uvjetima koje kao selektor nacionalnog tima ima, a u razgovoru za portal Klix.ba kazao je da nogomet u BiH ima perspektivu i da budućnost reprezentacije i ovog sporta ne treba dovoditi u pitanje.

Prosinečki je početkom godine zvanično predstavljen kao novi selektor reprezentacije BiH, a od tada je Zmajeve predvodio na osam zvaničnih utakmica i dvije nezvanične (turneja u SAD-u). Ukoliko u obzir uzmemo samo zvanične i one koje su se igrale u FIFA-inom terminu, onda je popularni Robi još uvijek bez poraza na klupi reprezetnacije BiH i prva godina pred posljednje ispite može se ocijeniti najvišom mogućom ocjenom.

Tako je reprezentacija BiH pod vodstvom Prosinečkog slavila u pet utakmica, dok su tri završene bez pobjenika. U onim najvažnijim, Zmajevi su ostvarili maksimalne tri pobjede u Ligi nacija porazivši Austriju (1:0) i Sjevernu Irsku na domaćem (2:0) i na gostujućem terenu (1:2). 

Kada je riječ o selektoru Prosinečkom, treba istaći da se njegovim dolaskom znatno promijenila atmosfera u samoj reprezentaciji i oko nje, kako zbog dobrih rezultata, tako i zbog prikazane igre i borbenosti u svakoj utakmici. Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu slobodno se može reći da u reprezentaciji nikada nije vladala bolja i pozitivnija atmosfera. 

Tokom razgovora za portal Klix.ba selektora smo prvo pitali koliko je i da li je nogomet u BiH napredovao za ovih godinu dana. 

"Kao reprezentacija napredovali smo osam pozicija, bili smo 40. na FIFA-inoj rang-listi, a sada smo na 32. mjestu (smijeh). A sad, teško mi je reći da li je nogomet kao sport napredovao, ali mislim da jeste. Uopće ne želim reći da to ima veze s mojim dolaskom, ali je činjenica da se u posljednjih godinu dana prodalo i otkrilo nekoliko novih igrača, posebno zahvaljujući reprezentaciji. Bosna i Hercegovina uvijek ima vrhunske igrače, uvijek će biti talenata i djece koja znaju igrati nogomet", rekao je selektor Robert Prosinečki na početku razgovora za Klix.ba pa o istoj temi i u jednom dahu nastavlja:

"Kada je riječ o klupskom nogometu, teško je govoriti o tome koliko su klubovi napredovali. Prije svega, igrači od 17 do 18 godina brzo odlaze iz BiH, a u tom omjeru snaga bilo koji klub teško može napraviti neki rezultat. To će sigurno biti problem u budućnosti i klubovi će morati uraditi nešto po tom pitanju. Kada je riječ o Premijer ligi, moram reći da je izuzetno zanimljiva, četiri ekipe su uvijek u vrhu i bore se za bolji položaj, odnosno vrh, finiš sezone je uvijek zanimljiv, ali dug je put na kojem se nalazi bh. nogomet. Prije svega, potrebna je bolja infrastruktura, hvala NS BiH pa sve to ide nabolje, ulaže se, a posebno reprezentacija BiH ima fantastične, ma slobodno mogu reći fenomenalne uslove", rekao je Prosinečki.

Reprezentacija ima fenomenalne uslove

Prosinečkog smo pitali i kako se snašao kao selektor reprezentacije BiH, šta smatra pod fenomenalnim uslovima i čemu treba težiti Nogometni savez BiH kada je riječ o razvijanju nogometa kao sporta.

"Moram reći da svaki put imamo sjajne uslove. U Zenici imamo vrhunske uslove u Trening kampu Nogometnog saveza BiH, u Sarajevu nam je na raspolaganju Trening kamp Akademije FK Sarajevo i oba imaju sve ono što je potrebno da bi jedna ozbiljna ekipa i reprezentacija trenirale na najvišem mogućem nivou. Činjenica je da to može biti puno bolje, posebno kada je riječ o domaćem prvenstvu, infrastruktura je ključna, ali takva je situacija i u čitavom regionu i kada sve to izgradimo, uz to i vratimo ljude na stadion, možemo govoriti o nekom konkretnom napretku našeg nogometa. Jedno je sigurno, a to je da Nogometni savez puno ulaže u bh. nogomet", smatra član generacije reprezentacije Hrvatske koja je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. 

Prosinečki smatra da je za bh. nogomet izuzetno bitno razvijanje domaćih klubova i da će plasman jednog od klubova u grupnu fazu evropskih takmičenja odigrati izuzetno važnu i veliku ulogu na tom putu. Kako kaže, ništa se ne može uraditi preko noći i u nogometu je potrebno vrijeme. 

"Kada reprezentacija napravi opipljiv i konkretan uspjeh, onda s tim dolaze i transferi najboljih igrača koji nose nacionalni dres, što je prvi korak u dodatnom razvijanju bh. nogometa. Drugi korak je da jedan bh. klub izbori grupnu fazu Evropske lige, što bi znatno povećalo popularnost domaćeg nogometa. Ništa se ne može uraditi preko noći, razvijanje u nogometu je proces i ja se nadam da će jednog dana neki klub iz BiH igrati u Evropi. To nije lako, nije lako ni napraviti ozbiljnu ekipu, a najvažnije je imati strpljenja i mnoge stvari prepustiti vremenu", kazao je popularni Žuti.
 

"Normalan bi put bio kada bi mladi igrač sazrio u Sarajevu, Željezničaru, Zrinjskom, Krupi, Čeliku ili bilo kojem drugom bh. klubu, nakon čega bi napravio korak naprijed".

Ono što Prosinečki vidi kao najveći problem u bh. nogometu je činjenica da mladi igrači odlaze u inozemstvo s prvim ozbiljnim ponudama i da se nakon toga nađu u velikim problemima jer još uvijek nisu ni formirani igrači ni formirani ljudi. 

"Najbitnije za mladog igrača je da igra i da ima minutažu. Igrač sa 16 ili 17 godina može otići u veliki evropski klub, ali je to 'prerano odrastanje' i ne mora nužno značiti da će on napraviti veliku karijeru. Svakom mladom igraču je izuzetno teško biti član velikog kluba jer je za njegov razvoj najbitnija minutaža, a s druge strane je preteško doći do bilo kakve minutaže, kamoli one koja je dovoljna i potrebna u klubovima koji su veliki i imaju iste takve ambicije. Normalan bi put bio kada bi mladi igrač sazrio u Sarajevu, Željezničaru, Zrinjskom, Krupi, Čeliku ili bilo kojem drugom bh. klubu, nakon čega bi napravio korak naprijed. Ipak, finansijska moć je ta koja umnogome određuje puteve mladih igrača", smatra Prosinečki.

BiH ima malo nastupa na velikim takmičenjima

Bez dvojbe, zahvaljujući rezultatima koje je ostvarila u posljednjih desetak godina, nogometna reprezetnacija BiH slovi za jednu izuzetno respektabilnu ekipu na evropskoj i svjetskoj sceni, a Prosinečki smatra da će takva situacija biti i u budućnosti i da će naš tim nakon odlaska Edina Džeke i Miralema Pjanića biti sastavljen od vrhunskih igrača. 

"Ja mislim da BiH može i hoće zadržati ime koje je napravila na evropskoj pa i svjetskoj nogometnoj sceni. Ovdje se nalazi nevjerovatan broj talenata da to više djeluje kao fenomen, slobodno možemo govoriti o tome da smo supertalentovana nacija, posebno ukoliko u obzir uzmemo koliko mi zapravo dajemo i ulažemo i koliko nam sve sve to vraća. Situacija nije mnogo bolja ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji, pa evo Hrvati su viceprvaci svijeta i nemaju stadion i trening kamp u kojem će reprezentacija trenirati", istakao je Prosinečki.

Za kraj, Prosinečki je rekao da je plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine izuzetno važan za budućnost bh. nogometa i da bi umnogome mogao odrediti put kojim ćemo ići. Ukoliko uspijemo pronaći svoje mjesto među najboljim ekipama Starog kontinenta, onda će i nogomet u našoj državi dodatno napredovati, a ukoliko eventualno ne izborimo nastup na smotri najboljih, onda slobodno možemo govoriti o još jednom velikom neuspjehu. 

"Ukoliko BiH ne ode na Evropsko prvenstvo 2020. godine, to će biti veliki neuspjeh. To je neko moje mišljenje kroz ovih godinu dana što radim, isto sam to rekao i prije nego što sam došao na ovu poziciju, a mislim da smo i kroz ovu smjenu generacije pokazali da ćemo i u budućnosti biti respektabilna ekipa i da je najmanji domet ove reprezetnacije odlazak na Evropsko prvenstvo. Kada se osigura plasman na prvenstvo, onda se može govoriti i o drugim stvarima i možda većim dometima, ali moram naglasiti da BiH ima samo jedan odlazak na veliko takmičenje, što je izuzetno malo s obzirom na to koliko je imala dobrih generacija i vrhunskih igrača. Ne ulazeći u to šta je bilo, zbog čega i kako, činjenica i statistika je da BiH ima nastup na samo jednom velikom takmičenju, a to je Svjetsko prvenstvo u Brazilu", kazao je Prosinečki na kraju razgovora.

Reprezentaciju BiH u četvrtak očekuje meč posljednjeg kola grupne faze Lige nacija protiv Austrije i ukoliko naš tim ostvari pozitivan rezultat, što je čak i minimalan poraz, plasirat ćemo se u baraž Lige nacija gdje ćemo bez kvalifikacija pokušati izboriti direktan plasman na Evropsko prvenstvo. Nakon toga naš tim očekuje prijateljski susret protiv Španije.