BiH ostala bez klubova u Ligi Europe! Sad smo zvanično treća liga!

Još jedan težak udarac za naš nogomet stigao je danas iz Europske nogometne federacije (UEFA).

Danas je definitivno objavljeno, o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao, kako će izgledati Liga konferencija, treće po jačini takmičenje od sezone 2021./22. godine, u kojem će u grupnoj fazi biti 32 kluba (osam grupa po četiri tima).

BiH je trenutno na 40. mjestu na rang listi i imat će četiri učesnika u evropskim takmičenjima. To su šampion koji će ići u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će preostala tri tima biti u novoformiranoj Ligi konferencija. Bosna i Hercegovina neće imati direktnog predstavnika u Ligi Europe.

Novitet je da šampion mora proći prvo kolo kvalifikacija, da bi u slučaju eliminacije u drugom kolu takmičenje nastavio u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U slučaju poraza i on ide u Ligu konferencija, što praktično znači da šampioni pojedinih zemalja tokom sezone mogu da igraju u svim UEFA ligama.

Tri tima (vicešampion, osvajač Kupa i trećeplasirana ekipa u Premijer ligi BiH) će krenuti od prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. U prvom kolu bit će čak 72 tima.

Sličnu vijest danas su saznali i Srbija i Hrvatska. Učešće njihovih klubova na međunarodnoj sceni je bez predstavnika u Ligi Europe i pored toga što su prema klupskom renkingu daleko ispred BiH (18. Srbija i 19. pozicija Hrvatska). 

Jedina razlika između Hrvatske, Srbije i BiH, je ta što će naši timovi u Kupu konfederacija morati krenuti takmičenje od prvog kola, dok će komšije biti slobodne. 

Dakle - još samo sljedeće sezone ćemo biti u drugom razredu europskog nogometa.