"Bild": Niko Kovač je novi trener minhenskog Bajerna

Petnaest godina nakon što je otišao iz Bajerna kao igrač, Niko Kovač (46) vraća se u klub kao - trener! Tako tvrdi njemački list "Bild", koji je u četvrtak ekskluzivno objavio kako su čelnici minhenskog velikana postigli dogovor s bivšim hrvatskim reprezentativcem koji sada vodi bundesligaša Ajntraht iz Frankfurta.

S "Alijanc arene" saopćili su da će nasljednik Jupa Hejnkesa (Jupp Heynckes) (72), koji se oprašta na kraju sezone, biti čovjek kojemu je njemački materinji jezik, i odabir je pao na Niku, rođenog u Berlinu, koji je vrlo blizu da frankfurtskom prvoligašu osigura Ligu prvaka. 

Kako je govorio: Treba ići korak po korak

Mogućnost da Niko sjedne na klupu giganta iz Bavarske pojavila se još prije 13 mjeseci, kada je Kovač pokušavao spustiti loptu na zemlju.

- Naučio sam da je u životu važno imati ciljeve. Ali pri tome ne smijete ići skokovima nego korak po korak. Kao mladom igraču cilj mi je bio postati profesionalac. I uspio sam u tome - govorio je tada Niko i dodao: "Nakon toga, ciljevi su mi bili igrati prvu ligu, nastupati za reprezentaciju, zatim potpisati za Bajern i igrati Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Uvijek morate ići malim koracima. Ako sebi postavite teške ciljeve, veća je vjerojatnost da nećete uspjeti u tome. 

A nije ga bilo ni na mapi

Kad je Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) u septembru neočekivano dobio otkaz praktički na početku sezone, njemačke kladionice Hrvata nisu ni uvrstile u ponudu. Odlučili su se u Bajernu za iskusnog Hejnkesa, ali samo do kraja sezone. Sad je bivša desetka "Vatrenih" itekako u igri iako je još početkom aprila rekao da ostaje u Ajntrahtu.

- Nema razloga za sumnju oko toga hoću li biti ovdje i sljedeće sezone - rekao je Niko, a u tom smjeru išla je i izjava direktora kluba Fredija Bobiča: 

- Mogu smiriti navijače Ajntrahta. Mi nemamo nikakav kontakt s Bajernom oko Nike Kovača. Nisu ga tražili i planiramo zajedničku budućnost.

Potvrda vrlo skoro 

Međutim sve se, kako se čini, u nekoliko dana sasvim okrenulo. Niko bi, kako tvrdi "Bild", trebao biti i službeno predstavljen kao novi trener Bajerna do kraja mjeseca.

Niko je u Frankfurt stigao pred kraj sezone 2015/16., kad je ostavio klub u ligi nakon razigravanja za ostanak. Već iduće sezone napredovao je do 11. pozicije, a pet kola prije kraja ove sezone nalazi se na petom mjestu, dva boda ispod Leverkusena i pozicije koja donosi direktan plasman u Ligu prvaka. 

Niko je trenersku karijeru počeo 2009. u mlađim kategorijama Salcburga, gdje je 2011. bio i pomoćnik. Posao u Ajntrahtu bio mu je prvi angažman u nekom klubu kao glavni trener seniorske momčadi, a prije toga bio je izbornik Hrvatske U-21 i A-vrste, s kojom se plasirao na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.