Bivši reprezentativac Engleske suspendovan zbog objave o kraljici koja je šokirala Britance

Trevor Sinclair
Nekadašnji reprezentativac Engleske Trevor Sinclair suspendovan je s mjesta komentatora talkSporta nakon što je njegova objava o smrti kraljice Elizabete izazvale veliki skandal.

 

Sinclair (49) prije pet godina završio je bogatu karijeru, a nakon toga postao je stručni konsultant i komentator utakmica Premier lige na talkSportu.

No, sada je suspendovan s tog posla. Koštao ga je neočekivan tvit nakon smrti kraljice Elizabete. Dok je cijela Velika Britanija oplakivala kraljicu, on je šokirao Otok porukom da je dio populacije ne bi trebao žaliti jer je na startu njenog mandata rasizam u Britaniji dekriminalizovan.

Sinclair je odmah obrisao objavu, ali je to bilo kasno. Razljutio je Britance, a iz talkSporta su najavili istragu. Do tada je suspendovan s posla.

"Rasizam je dekriminalizovan u 60-im godinama i postalo je dozvoljeno da se širi pa zašto bi je onda tamnoputi ljudi oplakivali", pisalo je u objavi Sinclaira koju je obrisao.

Inače, Sinclair je više od decenije igrao u Premier ligi. Bio je junak navijača Manchester Cityja u svojoj eri, a najveći trag ostavio je u West Ham Unitedu. Igrao je za još nekoliko engleskih klubova, a za reprezentaciju je upisao 12 nastupa.