Bogati Rus i vlasnik kladionica je od Vardara napravio evropskog prvaka, a sada je pod američkim sankcijama

c

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas je sankcionisao osam pojedinaca i šest kompanija, a među njima se našao i Sergej Samsonenko (Sergey).

Ruski oligarh rođen 19. novembra 1967. godine se našao na listi zbog korupcije i sumnje na pranje novca, a u prošlosti je bio vlasnik makedonskog Vardara.

Samsonenko je vlasnik lanca kladionica "Betcity", najveće kladionice u Rusiji, a na Balkanu je upamćen po tome što je rukometni klub Vardar pretvorio u dvostrukog prvaka Evrope.

Spas od progona u domovini
On je 2012. stigao u Sjevernu Makedoniju gdje je našao spas od progona u svojoj domovini. Sa ulaganjem u sport krenuo je 2012. kada je uzeo ženski rukometni klub Vardar pod svoje, a godinu kasnije je preuzeo i fudbalski klub, ali i rukometni klub Vardar koji je pod njim doživio najljepše trenutke u svojoj historiji.

Napravio je preporod, a rukometaši Vardara su zahvaljujući njemu osvojili dvije Lige prvaka (2016/17 i 2018/19). U ekipu je dovodio velikane evropskog rukometa, a pred timom iz Skoplja padali su Barcelona, Kielce, Kiel, Vesprem...

I ženski rukometni klub je pružao blistave partije. Dva puta zaredom je bio viceprvak Evrope - 2016/17 i 2017/18.

 

Navijači su imali pravu malu renesansu, a bogati Rus izgradio je i dvoranski kompleks "Jane Sandanski".

Bajka trajala šest godina
Bila je to bajka u Skoplju koja je trajala šest godina. A onda je Samsonenko napravio računicu i uvidio da mu se sve to ipak ne isplati.

- Prihodi kluba od EHF-a i sponzora nisu ni deset posto onoga što ja dajem svake godine u budžet. Dobivao sam obećanja kako će doći pomoć, ali teče sedma godina, a pomoć ne dolazi. To je razlog zašto neću moći finansrati Vardar od sljedeće sezone - rekao je Samsonenko 2019. godine.

Samsonenko je povlačenje iz Vardara prvi put najavio 2017. godine. Tada su ga "pogodile" kritike navijača i medija jer je cijene ulaznica za plej-of Evropa lige protiv Fenera stavio da koštaju od 30 do 50 eura.

"Sukob" s navijačima i medijima
Navijačima je rekao da je to sitnica u odnosu na ono šta je on uložio. Komiti, najvatreniji navijači Vardara, su ga kritikovali.

- Ništa nam ne znači rukometni uspjeh dok fudbalski klub tone - poručivali su Komiti nakon što je Vardar 2019. ostao bez licence za takmičenja u Evropi.

Nakon tih kritika Samsonenko je odlučio da se povuče iz FK Vardar, dok je u rukometnom klubu ostao još godinu dana.

Rukometni klub je dosegnuo vrh sa Samsonenkom, a onda je uslijedio bolan pad. Sada je i Samsonenko završio na listi američkih sankcija, a tu je i njegova supruga Irina.

 

- Sergej Samsonenko je dvojni državljanin Rusije i Sjeverne Makedonije i bogati biznismen koji živi u Sjevernoj Makedoniji. Između 2017. i 2018. godine, Samsonenko i njegova supruga Irina Samsonenko, također dvojna državljanka Rusije i Sjeverne Makedonije, kupili su zemljište od SDN Jordana Kamčeva (Sjedinjene Američke Države su Kamčeva 19. jula 2023. označile na osnovu E.O. 14033 za odgovornost za ili saučesništvo ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji vezanoj za zapadni Balkan).

Ova kupovina je na kraju podstakla Samsonenka da svjedoči na sudu u Sjevernoj Makedoniji tokom suđenja „Zapleti na Vodonu“ u kojem su i Kamčev i njegova majka Ratka Kunoska Kamčeva (Kamčeva) optuženi za pranje novca.

Samsonenko je 2021. izvršio plaćanja svojoj supruzi Irini. U istom periodu, Irina je prebacila novac Kamčev Konsalting Skopje DOOEL (Kamchev Konsalting) i Orka Fajnans Skopje DOOEL (Orka Fajnans); obje kompanije su povezane sa Kamčevom. Također, u istom vremenskom periodu, novac prebačen Kamčev Konsaltingu i Orki Fajnans korišten je za plaćanje kredita povezanog sa Orka Holding AD (Orka Holding), kompanijom koja je povezana sa Jordanom Kamčevom.

Osim toga, Samsonenko i Irina su kupili kompaniju Sistina Lajf Kear Sentar Skoplje DOOEL (Sistina Lajf Kear Sentar), još jedan entitet umiješan u suđenje „Parcele na Vodonu“, od Kamčeva i Kamčeva. Konačno, Bet City International DOO Skoplje (Bet City), sportska kladionica, pola je u vlasništvu Samsonenka, a pola u vlasništvu Orka Holdinga, čiji je direktor SDN Jordan Kamčev.

Samsonenko, Irina i Kamčev su imenovani u skladu sa E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robe ili usluge ili za podršku Jordanu Kamčevu, licu čija su imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu E.O. 14033.

Bet City se određuje u skladu sa E.O. 14033 jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Samsonenko i Kamčev, lica čija su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa E.O. 14033 - navodi se obrazloženju Samsonenkovog stavljana na američku listu sankcija.