Bojan Nastić: BiH može iznenaditi Italiju u Ligi nacija

Nastic
Defanzivac bh. fudbalske reprezentacije vjeruje da ona posjeduje kvalitet kako bi se u baražu plasirala na Euro.

 

Lijevi bek bjeloruskog BATE Borisova Bojan Nastić smatra da će fudbalska reprezezentacija Bosne i Hercegovine uspješno startovati u gostima kod četverostrukog svjetskog prvaka Italije na startu Grupe 1, A Divizije Lige nacija, 4. septembra. 

Prvotimac aktuelnog osvajača Kupa Bjelorusije optimista je da će izabranici selektora Dušana Bajevića pokazati snagu i u baražu za EP, te na taj način prvi put proći na prvenstvo prolongirano za termin od 11. juna do 11. jula 2021. zbog pandemije korona virusa. Protekli period 26-godišnji Vlaseničanin Nastić pamtiće po osvajanju trofeja Kupa Bjelorusije, koji je BATE-u pripao pobjedom nad Dynamom iz Bresta sa 1:0 nakon produžetaka golom u posljednjim trenucima finala. Prema njegovim riječima, primarni klupski cilj je prvo mjesto u šampionatu, čime bi BATE nakon sezone bez titule ponovo došao na tron u Bjelorusiji.

U dosadašnjoj karijeri naš sagovornik igrao je za Vojvodinu, Genk i Oostende. Sa novosadskim sastavom osvojio je Kup Srbije, 2014. i sa Genkom - Superkup Belgije prošle godine trijumfom nad Mechelenom sa 3:0. Za A reprezentaciju BiH, u kojoj je debitovao protiv Crne Gore 0:0, 28. maja 2018. u prijateljskom meču na zeničkom stadionu Bilino polje, upisao je četiri nastupa. 

  • Nadate li se da BATE može do titule prvaka i duple krune u Bjelorusiji?

- BATE želi svake godine osvojiti titulu i ući u grupnu fazu evropskih takmičenja. Takvi su nam ciljevi i ove sezone. Želimo da vratimo titulu koju je BATE prošle sezone izgubio od Dynamo Bresta poslije 13 uzastopnih godina osvajanja naslova. Titula je prioritet i prvi cilj. Kup smo već osvojili i bilo bi jako lijepo kada bismo uzeli duplu krunu. Još kada bismo prošli u grupe Lige Evrope, to bi bilo izuzetno uspješna sezona. Na nama je da treniramo i idemo iz utakmice u utakmicu što spremniji. Pošto zaostajemo tri boda za vodećim Šahtjorom, moramo pratiti  njihove igre. U slučaju da kiksaju, na nama je da pobjeđujemo sve protivnike do kraja kako bismo postali šampioni.

  • Da li će Šahtjor iz Soligorska biti glavni i jedni rival za naslov?

- Trenutna pozicija na tabeli tako govori. Sljedeće kolo igramo u Grodnom protiv Nemana, koji je prijatno iznenađenje šampionata i treći je na tabeli sa dva boda manje od nas. Mislim da su Šahtjor i Neman glavni konkurenti za titulu.

  • Kako gledate na nastup BATE-a u kvalifikacijama Evropske lige?

- Ova sezona će biti dosta specifična jer se igra jedna utakmica. Krećemo iz drugog kola kvalifikacija. Prema koeficijentima UEFA, bili bismo nosioci u ta tri kola kvalifikacija. Nadam se da će nas sreća poslužiti u žrijebu, odnosno da ćemo pobijediti tri utakmice i plasirati se u Evropsku ligu.

  • Može li selekcija BiH iznenaditi favorizovanu Italiju u prvom kolu Lige nacija?

- Kada je bh. selektor bio Robert Prosinečki u kvalifikacijama za Euro, odigrao sam 20-ak minuta protiv Italije (1:2) u Torinu. Prvo poluvrijeme smo bili bolja ekipa i veći dio utakmice smo im dobro parirali. Nema razloga da se ne nadamo pozitivnom rezultatu protiv Italijana. BiH ima veoma dobre igrače i možemo iznenaditi na gostovanju u Italiji.

  • Kolike su mogućnosti bh. tima sa Italijom, Holandijom i Poljskom u Grupi 1 LN-a i na kojoj poziciji bi mogla završiti takmičenje?

- Grupa je jaka i to smo znali kada smo se plasirali u A Diviziju. Svjesni smo šta nas čeka, ali Bosna i Hercegovina ima kvalitetnu ekipu. Možemo biti prijatno iznenađenje u ovoj grupi. Tako je bilo i u Ligi B, kada se malo ko nadao prvom mjestu, a pokazali smo da smo kvalitetnija reprezentacija od Austrije i Sjeverne Irske.

Možda budemo vodili bitku sa Poljacima za drugo ili treće mesto. Vjerujem da nećemo biti zadnji u grupi. Ne treba bježati od činjenice da su Italija i Holandija favoriti, ali ih se ne plašimo.

  • Je li BiH favorit protiv Sjeverne Irske (8. oktobar, Zenica) u baražu za EP i ko ima prednost u drugom polufinalnom duelu Slovačka - Republika Irska? 

- Iskreno, favorit smo pogotovo što bi obje utakmice odigrali na domaćem terenu, ako prođemo prvog protivnika. Pobijedili smo Sjevernu Irsku dva puta u Ligi nacija, kod njih 2:1, kao i kod nas 2:0. Ne bismo smjeli imati problema protiv nje s obzirom na to da smo kvalitetniji. Trebamo ući maksimalno motivisano u ovu utakmicu koja nam je važna na putu za Evropsko prvenstvo. Nadam se da će biti dozvoljeno prisustvo našim navijačima, koji bi bili 12-ti igrač na terenu i da će doživljaj biti potpun. Što se tiče drugog polufinala baraža, dajem veće šanse Slovačkoj, jer je kvalitetnija od Republike Irske.

  • Šta može biti odlučujuće za plasman na Euro?

- Prednost u baražu je domaći teren. Prevagu može donijeti to ko će biti više skoncentrisan i motivisan za pobjedu. Poslije odlaska na Svjetsko prvenstvo 2014, što je za nas bio veliki uspjeh, dosta reprezentativaca svjesno je koliki značaj ima nastup na velikom takmičenju za cijelu naciju. Želja za plasmanom na Euro biće naš glavni adut.

  • Koji su razlozi da BiH nije prošla direktno na šampionat Starog kontinenta?

- Ne bih ulazio u dublju analizu pošto je to posao stručnih ljudi u Bh. savezu. U nekim momentima kvalifikacionih utakmica nismo jednostavno imali sreće. To je glavni uzrok. Osim toga, neki igrači su bili povrijeđeni i izostali su sa odlučujućih utakmica. Nisu se poklopile okolnosti da prođemo na EP, no to je iza nas, a pred nama je nova prilika kroz baraž.