Bosanac prisustvovao užasu u Skoplju: "Nadrogirani svi, bacali šta su stigli i na porodičnu tribinu"

nnn
Sinoć je u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, zabilježen veliki incident na rukometnoj utakmici, a svemu je svjedočio i Alen Amiđić, čitaoc SportSport.ba portala, koji nam je iz prve ruke ispričao šta se sve dešavalo.

 

ardar i Pelister igrali su derbi rukometnog prvenstva Sjeverne Makedonije. Vardar je pobijedio s 34:31, no meč su obilježili veliki incidenti i tuča navijača dva  tima.

Gostujući navijači stigli su u dvoranu u 17. minuti i odmah započeli s divljanjem, a imuni nisu ostali ni domaći navijači, pa je sve preraslo u veliki obračun. Iz prve ruke nam je šta se dešavalo ispričao Alen Amiđić, čitao SportSport.ba portala koji je bio na tribinama.

"Prošle sezone kada su igrali ovdje u Skoplju je također bila tuča, samo manjeg obima. Vardar je prošle godine osvojio ligu jedva ispred Pelistera koji je pobijedio ovdje. Zatim je Vardar tri kola prije kraja pobijedio u Bitoli i osvojio ligu, a za Pelister su igrali Građan i Perić.

Bila je dobra atmosfera u dvorani na početku. Kapacitet dvorane je preko 6.000 i bile su sve ulaznice prodate. Na dan utakmice bilo je dostupno samo 500 ulaznica i one su prodate. 

Počela je utakmica, a navijači Pelistera su kasnili petnaestak minuta i tad su ušli. Prije samog ulaska su bacali topovske udare u hodniku dok su ih pretresali, bacali su petarde na navijače. Baš su bili nemirni od početka.

Čim su ušli na svoju tribinu počeli su se huliganski ponašati. Nadrogirani svi, ogradu koja je postavljena u njihovom kopu počeli su da tresu i razvaljuju. Zapalili su baklje i počeli bacati, ali i ostale predmete. Šta znam šta su mogli imati, flaše, kamenje...

Bacali su na navijače Vardara, a bili su daleko od Komita (najvatreniji navijači Vardara, op. a), pa su bacali na ljude, žene i djecu. Komiti su dobro reagovali, čim su vidjeli šta se dešava i da su ljudi ugroženi utrčali su preko terena do gostujućih navijača.

Njihovi igrači su pobjegli u svlačionice, a igrači Vardara smirivali situaciju. Dugo je to trajalo, pet-deset minuta. Navijači Vardara su došli ispod njih i gađali ih u kopu. Dugo su se gađali - ovi s terena, a ovi s tribine.

Policija je kasnila. Bilo je loše organizovano, možda je policija i kriva za sve. Prvo što su unijeli sve što su mogli, i kamenje i palice i nema šta nisu unosili. Kasnije su navijači Vardara probili ogradu i uletjeli na teren, nije bilo policajca. 

Pet minuta su se gađali kamenjem i svim dok nije došla policija i tjerala navijače Vardara. Slično kao kod sukoba Manijaka i Hordi zla na Grbavici, samo što je ovdje bilo više ljudi.

 

Bio je prekid utakmice, pa se smirilo sve. Izašli su sudija i kapiteni i odlučili da se nastavi utakmica. Međutim, opet su navijači Pelistera bacali šta su stigli na navijače. Svašta nešto je bilo. To su radili sve ovamo gdje je "porodična tribina", koja je bila stavljena blizu njihovog kopa.

Druga tribina, gdje sam ja sjedio, bila je baš daleko, ali VIP i ta "porodična tribina" bila je baš blizu, oko dvadesetak metara šta god da baciš otići će tamo na njih. 

Završila je utakmica i svi smo izašli, i navijači Vardara, a navijači Pelistera su ostali. Prošle sezone su oni izašli prvi, pa su se dodatno pobili napolju s navijačima Vardara. Sada su ostali sat vremena nakon utakmice, ali i tu su se pobili s policijom i bilo je i hapšenja kako sam čuo", ispričao nam je Amiđić.

Također, ustupio nam je svoje video snimke, koji mogu vizualizirati njegovu priču koju nam je ispričao.