Brazil i Argentina morat će odigrati svoju prekinutu utakmicu

.
Mjesto i vrijeme odigravanja bit će naknadno određeni

Međunarodni fudbalski savez (FIFA) objavio je kako će Brazil i Argentina ipak morati odigrati svoju kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a koja je prošlog septembra u Sao Paulu prekinuta u 5. minuti zbog ulaska brazilskih zdravstvenih radnika koji su tvrdili kako četiri argentinska igrača nemaju dopuštenje za boravak u Brazilu.

Prema tadašnjim zdravstvenim protokolima u Brazilu, četiri argentinska igrača koji igraju u engleskim klubovima, Emilijano Buendija (Emiliano Buendia), Emilijano Martines (Emiliano Martinez), Đovani Lo Selso (Giovani Lo Celso) i Kristijan Romero (Cristian), morali su pije izlaska na teren provesti dvije sedmice u izolaciji, što nije bio slučaj.

- Nakon sveobuhvatne istrage i s obzirom na pravila koja su bila na snazi, Disciplinska komisija FIFA-e odlučila je kako će se utakmica morati ponovno odigrati, a mjesto i vrijeme odigravanja bit će naknadno određeni - objavila je FIFA koja je finansijski kaznila Brazilsku fudbalsku konfederaciju sa 500,000 švicarskih franaka, a Argentinski fudbalski savez sa 200,000 franaka jer nisu osigurali "mir i sigurnost", prenosi Hina.

I Brazil i Argentina već su osigurali plasman na SP u Kataru koji će se održati od 21. novembra do 18. decembra. Brazil je vodeći u južnoameričkim kvalifikacijama sa 39 bodova iz 15 susreta, dok je Argentina druga sa 35 bodova također iz 15 susreta. Slijede Ekvador sa 25, Urugvaj sa 22 i Peru sa 21 bodom iz po 16 odigranih dvoboja.

Do kraja južnoameričkih kvalifikacijama ostala su još dva kola.