Brazilci dvije decenije bez pobjede nad Evropljanima u nokaut fazi: Jesu li kladionice potcijenile Hrvate?

.
Posljednji put su Južnoamerikanci učinili to 2002. godine, kada su se okitili svjetskim zlatom

 

Svakoj seriji nekad dođe kraj. U Brazilu se nadaju da će se to ostvariti danas od 16 sati, kada će Selesao protiv Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2022. probati da prekine niz poraza od evropskih selekcija u nokaut fazama tog takmičenja. Punih 20 godina Brazil nije uspio da eliminiše nijednu ekipu sa Starog kontinenta!

Dvije decenije bez pobjede nad Evropljanima u nokaut fazi

Posljednji put su Južnoamerikanci učinili to 2002. godine, kada su se okitili svjetskim zlatom. Tada, potpuno paradoksalno, samo su sa Evropljanima i igrali od osmine finala. Prvo su bili bolji od Belgije (2:0), pa Engleske (2:1), Turske (1:0) i na kraju u velikom finalu Njemačke (2:0).

Da je tada Brazilcima neko rekao da će proći pune dve decenije, a da neće uspjeti da eliminišu nijednu reprezentaciju sa Starog kontinenta, vjerovatno bi se iz sveg glasa nasmijejali…

U Njemačkoj ih je u četvrtfinalu savladala Francuska sa 1:0, golom Tijerija Anrija. Na Mundijalu 2010. u istoj fazi ih je zaustavila Nizozemska, koja je slavila sa 2:1 golovima Veslija Snajdera. Na domaćem tlu u Belo Horizonteu četiri godine poslije toga je Selesao doživio masakr u polufinalu, kada su Nijemci bili bolji sa 7:1. U Rusiji je potom uslijedilo novo ispadanje u četvrtfinalu, treće na posljednja četiri turnira. Ovog puta je Belgija bila bolja sa 2:1.

Interesantno, u osmini finala su svaki put igrali sa nekim neevropskim timom. Pobjeđivali su Meksiko, Kolumbiju, Čile i Ganu. Tako je bilo i u Kataru, u osmini finala je rutinski eliminisana Južna Koreja sa 4:1. Sada ih čeka duel sa aktuelnim vicešampionom planete, iskusnim timom Hrvatske. Teško da će da bude lako Brazilu…

Svjestan je toga i selektor Tite. Zato nikoga ne čudi što je pred četvrtfinalni meč zabranio medijima prisustvo na treningu, odnosno istjerao je sa terena poslije 20 minuta zagrijevanja svakoga ko nije dio nacionalnog tima. Iskusni stručnjak sprema nešto novo za Hrvatsku i ne želi da te informacije stignu do "Vatrenih".

Titeova dilema

Sa samim timom, generalno, teško da će previše da iznenadi. Najveća Titeova dilema je koga da pošalje na lijevu stranu terena. Aleks Sandro, koji je povrijedio kuk, ponovo je trenirao sa ekipom i za tih 20 minuta, koliko su novinari bili prisutni, nije djelovalo da se teško kreće. Ipak, zbog povrede je propustio prethodne dvije utakmice na Mundijalu 2022, pa je teško prognozirati hoće li Tite da rizikuje sa njim danas ili će opet na tu poziciju da pošalje Danila. Podsjetimo, lijevi bek Aleks Teljes je zbog povrede koljena već završio nastup na turniru. Napustio je kamp i otputovao u Španiju na liječenje.

Tehnički gledano, Hrvatska može da bude jedina evropska selekcija na putu Brazila ka šestoj svjetskoj kruni. Ako prođu "Vatrene", u polufinalu će igrati protiv boljeg sa meča Nizozemska i Argentine, koji se igra od 20 sati.

Što se tiče Hrvatske, po pisanju Germanijaka selektor Zlatko Dalić je pripremio dvije izmjene u odnosu na tim koji je počeo duel sa Japanom u osmini finala. Borna Sosa je ozdravio, pa će se vratiti na mjesto lijevog beka umjesto Borne Barišića, dok će Andrej Kramarić da se preseli sa desnog krila u sam špic, kako bi oslobodio mjesto za Nikolu Vlašića. To znači da će Bruno Petković da izgubi mjesto startera.

 

Foto: Twitter