Brojke pokazuju da je Milan produktivniji bez Ibrahimovića!

.
Dvije godine otkako je ponovo "Rosonero", brojke pokazuju da Milanu ipak ide bolje kada Šveđanin nije u startnoj postavi ili kada uopšte ne igra. Paradoksalo, jer po fudbalskom znanju i sposobnostima i u 40. godini spada u svjetsku fudbalsku elitu

Zlatan Ibrahimović vratio se u Milan u januaru 2020. godine i niko ne može da spori da je njegovim povratkom počelo blagostanje na San Siru. "Rosoneri" su u završnici takmičarske 2019/20, na njegovim krilima (sedam golova i četiri asistencije) uzli 30 od 36 bodova u završnih 12 kola Serije A.

Brojke i činjenice

No, povreda je uslovila da naredne takmičarske godine Ibra odigra samo polovinu od mogućih 38 utakmica, ali mu je i to bilo dovoljno da spakuje 15 lopti u protivničke mreže, te da pomogne Milanu da se vrati u evropsku elitu i to sa zvanjem vicešampiona.

Međutim, dvije godine otkako je ponovo "Rosonero", brojke pokazuju da Milanu ipak ide bolje kada Šveđanin nije u startnoj postavi ili kada uopšte ne igra. Paradoksalo, jer po fudbalskom znanju i sposobnostima i u 40. godini spada u svjetsku fudbalsku elitu.

Naime, Milan je na polovini sezone drugoplasirani sa 42 boda. Poređenja radi, u isto vrijeme prije godinu imao je bod više i držao prvu poziciju. Ništa sporno, Diavolo je održao kontinuitet upisavši 13 pobjeda i po tri remija i poraza. Problem je, ili jednostvano činjenica, što je 31 od 42 boda osvojio bez Zlatana Ibrahimovića u startnih 11. Većinu ih je sakupio poslije prvih 11 rundi, čak 31, a za to vrijeme Ibra je propustio čak šest mečeva zbog povrede koljena, odnosno ahilove tetive.

Da ne grešimo dušu, imao je Ibrakadabra nekih senzacionalnih partija, poput one protiv Rome kada mu je 58. minuta bilo dovoljno da režira svojevrsan šou na Olimpiku i golom i asistencijom pokori Vječni grad. Prije toga je ušao sa klupe i bio strijelac gola kojim je zapečaćena pobjeda protiv Lacija (2:0), pogodak i asistenciju upisao u trijumfu protiv Bolonje (4:2), ali bez obzira na maksimalan broj minuta na terenu nije pomogao velikanu sa San Sira da izbjegne poraze od Fiorentine, Sasuola i Napolija koji su stali u period od 20. novembra do 19. decembra.

U petoj deceniji pravi razliku

Dakle, sa Ibrom kao starterom Milan je ostvario po tri pobjede i poraza, uz dva remija, što daje prosjek od 1,38 bodova po utakmici. Bez nekadašnjeg člana Juventusa, Intera i Barcelone, ekipa Stefana Piolija je osvojila 2,82 boda po meču. Ovi podaci, razumje se, nisu savršeno reprezentativni i ne daju potpunu sliku jer je u dobrom dijelu utakmica sa Ibrom od prvog minuta, ekipa bila desetkovana povredama standardnih prvotimaca. Ono što je činjenica je da Milan ne smije sebi da dozvoli zavisnost od Ibre. Doduše, sjetimo se utakmice sa Liverpulom u šestom kolu grupne faze Lige šampiona kada je Pioli od napadača na raspolaganju imao jedino Ibrahimovića.

Brojke tvrde jedno, ali ko god je ove sezone iole gledao utakmice Milana jasno mu je da je i u petoj deceniji života Ibrahimović sposoban da pravi razliku i donosi bodove kada ostatak ekipe nema rješenje. Vidjelo se to i protiv Udinezea kada je u 90. minutu u šesnaetercu "Zebri" razgrnuo trojicu čuvara, pa karakterističnom akrobatskom improvizacijom donio bod Milanu.