Čak 11 klubova iz regije ispalo u drugom pretkolu treće evropske lige

.
Čak 11 fudbalskih klubova sa prostora bivše zajedničke države ispalo je u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu

 

Od naših predstavnika, Velež je iznenađujuće ispao od malteškog Hamruna, koji je ostvario obje pobjede (1:0, 1:0), dok Tuzla Sity i nije imala (pre)velike šanse protiv nizozemskog AZ Alkmara. Zrinjski je jedini bh. klub koji je ostao u Evropi, u 3. pretkolo Konferencijske lige, odnosno treće evropske lige. Podsjetimo, banjalučki Borac je eliminisan u 1. pretkolu od amatera sa Farskih Ostrva - od ekipe B-36.

Slovenci su doživjeli pravi debakl jer su im, kao i nama, već ispala tri predstavnika. Olimpija od rumunskog Sepsija, Koper od Vaduza (Lihtenštajn) i Mura od irskog Sent Patrika. Maribor je jedini preostali slovenački klub u evropskim takmičenjima, koji će igrati u trećem kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Radnički iz Niša je šokantno ispao u duelu sa malteškim Gzireom, iako je čak tri puta vodio... Čukarički je prošao dalje, a vječiti rivali - Crvena zvezda i Partizan, tek treba da krenu na svoj evropski put.

Od hrvatskih klubova ispali su Osijek i Rijeka, koju je švedskog Đurgarden na Rujevici pobijedio sa 2:1, a u revanšu je bilo 2:0. A Osijek je morao potpisati kapitulaciju protiv kazahstanskog Kizližara, iako je u prvoj utakmici - u gostima, pobijedio 2:1. Kazahstanci su sinoć u Gradskom vrtu pobijedili 2:0... Hrvate će u Konferencijskoj ligi sada predstavljati samo Hajduk, a zagrebački Dinamo će igrati treće kolo kvalifikacija za Ligu prvaka.

Brejdablik sa Islanda izbacio je crnogorsku Budućnost, a Sutjeska iz Nikšića ispala je od KI-ja, kluba s Farskih Ostrva pa su svi crnogorski klubovi završili sa Evropom.

Makedonija GP očekivano je izgubila od CSKA iz Sofije, ali Makedonci i dalje imaju dva predstavnika u UEFA takmičenjima - Škupi u Ligi Evrope i Škendiju u Ligi konferencija.

Foto: FK Velež