Ćamila iz Mostara dominira na Euru u dresu Hrvatske: Žao mi je BiH, ali srce je odlučilo

.
Ženska rukometna reprezentacije Hrvatske najveća je senzacija dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva u Danskoj, a najbolja igračica naših susjeda - Ćamila Mičijević, rodom iz Mostara, za portal Klix.ba govorila je o dosadašnjim rezultatima, ali i odlukama iz prošlosti kada je odlučila igrati za u dresu Hrvatske.

Hrvatice su u dosadašnjih pet mečeva zabilježile četiri pobjede i jedan poraz, a svakako da se najviše izdvaja pobjeda protiv Nizozemske rezultatom 27:25, s obzirom na to da je riječ o aktuelnim svjetskim prvakinjama.

Najbolja igračica ove ekipe je Ćamila Mičijević koja igra na poziciji lijevog beka, a kako je rodom iz Mostara i kako je prve korake napravila u hercegovačkim timovima, rado smo stupili u kontakt s njom i iskoristili priliku da porazgovaramo o dosadašnjim rezultatima i uspjesima, kao i odluci da igra za reprezentaciju Hrvatske.

U meču protiv Norveške ova sjajna rukometašica postigla je sedam pogodaka, pet je postigla protiv Srbije, a šest protiv Nizozemske. U prvom meču protiv Mađarske postigla je četiri pogotka, što najbolje govori o kakvoj rukometašici je riječ.
 

Neopterećene smo



Na početku smo "Ćanu bez mana", kako joj glasi Instagram profil, pitali kako se osjeća nakon sjajnih rezultata, a kako i sama kaže, puno je lakše igrati kada su očekivanja manja.

"Osjećam se fenomenalno. Svi zajedno proživljavamo jednu od najljepših mogućih priča, a u svemu ovome jednostavno ne mogu razmišljati samo o sebi i onome što sam do sada uradila. Cilj je do kraja ostvariti što bolji ekipini rezultat, neopterećene smo i s tim osjećajem smo došli na turnir. Složit ćemo se svi da je lakše kada nema prevelikih očekivanja", kaže nam naša sagovornica na početku.

Nakon toga, pitali smo je kako se trenutno osjeća u ekipi Metza koja važi za jedan od najboljih evropskih ženskih timova, ali i kakve planove u budućnosti ima.

"Nisam više tako mlada, ili barem mislim da se neko od 26 godina ne ubraja u tu kategoriju. Ne razmišljam previše o budućnosti, isključivo sam fokusirana na ono što se trenutno dešava i vjerujte mi da je osjećaj predivan. Trenutno sam član Metza, tamo se osjećam fenomenalno i svi uslovi za rad kao i trener su fantastični. Nakon što prvenstvo završi, sjest ću i razmisliti u kojem smjeru ću nastaviti karijeru", kaže Ćamila.

Jasno, neizostavno pitanje bilo je o Bosni i Hercegovini, odnosno ženskom rukometu u našoj državi, posebno znajući da naša ženska reprezentacija ne postoji već 10 godina.

Kako i sama Ćamila kaže, žali što u trenutku biranja reprezentacija nije imala mogućnost birati, pa nakon toga možda i igrati za državu iz koje dolaze njen otac i djed, a u kojoj je i napravila prve korake. Na kraju, ističe da se nije pokajala i da je trenutno jako sretna u reprezentaciji Hrvatske.
 

Srce je odlučilo



"U ovom trenutku je dosta nezahvalno pričati na temu ženske rukometne reprezentacije BiH, ali ja sam osoba čistih stavova koja odluke nikada ne donosi naglo. Kada sam imala priliku zaigrati za reprezentaciju Hrvatske, dobro sam razmislila i shvatila da to zaista želim", kaže ova Mostarka i nastavlja:

"S druge strane, naravno da me je ranije pogađa činjenica da ne mogu igrati za 'moju' reprezentaciju, za državu u kojoj su rođeni moj otac i djed, ali tako je i opet kažem, složit ćete se sa mnom, svi moramo tražiti najbolje mogućnosti za svoju svijetlu budućnost i donositi prave odluke. Učinila sam to i nikada se nisam pokajala, u Hrvatskoj sam provela najljepše godine života i zavoljela tu državu kao da je moja. Na kraju, valjda je dovoljno da se tako i osjećam. Što se tiče rukometa u BiH, naravno da nisam zadovoljna ni muškim ni ženskim rukometom, ali to je ipak tema o kojoj ne bih pričala."

Za kraj, Mičijevićevu smo pitali koliko ženska rukometna reprezentacija Hrvatske može u nastavku Evropskog prvenstva.

"Naše mogućnosti su ogromne, ali ne želimo ništa obećati i očekivati neke lude i nerealne stvari. U svaku utakmicu ulazimo maksimalno opušteno i tražimo priliku da uvijek ostvarimo pobjedu. To nam je cilj i u nastavku Evropskog prvenstva, želja je svakako osvojiti medalju ali znamo da je izuzetno dug put do tog uspjeha", kaže nam na kraju razgovora naša sagovornica.