Čekaju samo zeleno svjetlo s vrha: Bundesliga bi se trebala nastaviti 9. maja

Bundesliga
Ljubitelji fudbala u Njemačkoj neće moći još neko vrijeme na stadione jer je danas potvrđeno da su zabranjena javna okupljanja do 31. avgusta, a to se odnosi i na fudbalske utakmice.

Donesena je odluka da je veliki rizik da se u skorije vrijeme dopuste javna okupljanja, ali će Njemačka od narednog mjeseca uvoditi neke olakšice što se tiče trenutnih zabrana u zemlji. Nešto "opuštenije" mjere zabrane bi na snagu trebale stupiti 4. maja što su jako dobre vijesti.

No, mnoge je zanimalo šta će biti s fudbalom u Njemačkoj. Zbog činjenice da su javna okupljanja zabranjena do 31. avgusta došlo je u pitanje da li će se mečevi Bundeslige uopšte nastaviti.

Međutim, kako pišu njemački mediji gotovo je sigurno da će se sezona u Bundesligi nastaviti već narednog mjeseca, ali je jasno da će se utakmice igrati pred praznim tribinama.

Prvobitni plan je bio da se sezona nastavi 2. maja, ali je to odgođeno zbog činjenice da su mjere zabrane produžene do 3. maja. No, sadašnji plan jeste da se utakmice u Bundesligi nastave 9. maja što klubovi željno čekaju.

Ekipe već treniraju zajedno po posebnim programima zaštite, te se spremaju za nastavak takmičenja. Prema posljednjim informacijama utakmice će se nastaviti 9. maja, a sezona bi se trebala završiti do 30. juna.

Time bi klubovi izbjegli veliki gubitak novca za TV prava, a u igri je oko 700 miliona eura. Čelnici Bundeslige imaju jasan plan za nastavak sezone, ali sada čekaju odluku vladajućih struktura u ovoj zemlji koji će dati posljednji riječ da li postoji mogućnost da se mečevi nastave već 9. maja, te da se igraju pred praznim tribinama.

Plan je da se igrači testiraju svaka tri dana kako bi se spriječilo eventualno širenje koronavirusa. Čelnici Bundeslige su sastanak oko nastavka lige pomjerili na 23. april jer do tada planiraju održati sastanke s organima vlasti kako bi mogli donijeti odluku da li će se mečevi Bundeslige nastaviti 9. maja.