Ćiro uoči zagrebačke premijere biografskog filma: Mislio sam da me Džeko mrzi

.
U septembru je u Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča", biografsko djelo o životu, sportskoj karijeri, ogromnoj društvenoj važnosti i utjecaju jedinstvenog harizmatičnog čovjeka i trenerskog velikana koji je obilježio barem pola stoljeća nogometa u Hrvatskoj i na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Film autora Sabahudina Topalbećirevića danas će biti prikazan i u Zagrebu, a hrvatska premijera održat će se od 19 sati u kinu Kaptol Boutique.

"Nisam bio za to da se taj film o meni snimi, godinu dana me Baho nagovarao, smatram da ima značajnijih ljudi o kojima treba napraviti film. Međutim, bio je uporan, došao je u Zagreb, prošetali smo maksimirskim stadionom pa sam mu ispričao kako je to za mene najvažnija lokacija u životu, da sam tu realizovao svoje dječačke snove. Pogledao sam film i našao ga veoma dobrim. Možda sam malo subjektivan. Niko neće moći ostati ravnodušan jer ništa kao slika nije u stanju dočarati događaj. Napravio je intervjue s najmjerodavnijima koji mogu kazati sve o meni. Najviše me Davor Šuker iznenadio jer ne voli participirati u takvim paradama, a nije mogao ne kazati kako je bio vođen od najvećih trenera svijeta, ali da sam taj ja. To me je baš dirnulo. Isto tako kad su Aljošu Asanovića pitali, on je krenuo i rasplakao se. Nije mogao ništa reći", kazao je Blažević za opšrinom intervjuu za Sportske novosti pa na pitanje šta će novo gledatelji saznati o njemu odgovorio:

"Javnost je obaviještena o svemu što se događalo kroz koju karijeru od novinara, ali ovdje izlazi na vidjelo ta viteška borba koju vodi svaki trener, način na koji sam to radio. Ima raznih detalja. Na primjer Edin Džeko kaže 'Nikad ne bih bio igrač da nije bilo Ćire'. A ja sam mislio da me mrzi."

Potom je otkrio i razlog.

"Zato jer sam ga maltretirao. I Mario Mandžukić mi je nešto slično rekao prije nekoliko sedmica na telefon. Pitao je kako sam i govori: 'Jooj, što sam ja bio nastradao'. Ali je izašao igrač", rekao je.

Ćiro ga je proglasio đilkošem.

"Da, međutim to je u afirmativnom smislu, nisam ništa pogrdno htio reći. Đilkoš, to je baja u Slavoniji. Kad si đilkoš onda si faca", istakao je, između ostalog, Ćiro u intervjuu.