Čudak Haaland ima poseban ritual, tvrdi da mu to daje energiju, bolji san i čuva od povreda

.
Norveška gol mašina

 

Norvežanin Erling Haaland je od dolaska na veliku scenu od RB Salzburga preko Borussije do Manchester Cityja samo rastao i raste, no za razliku od drugih velikih zvijezda savremenog fudbala po mnogo čemu je drugačiji. 

Prije i poslije treninga Manchester Cityja Erling Haaland često upućuje pozive svojim saigračima da idu s njim u saunu. Za norveškog napadača sauna predstavlja poseban ritual i rutinu.

Osvajač Zlatne kopačke iz prošle sezone apsolutno je lud za saunom. To je izuzetno popularno u Norveškoj odakle dolazi, a to pokušava prenijeti i na svoje saigrače.

Cityjeva devetka već je u nekoliko intervjua izjavila da, kad god može, nađe vremena da se opusti u sauni.

Postojanje prostorije za obavljanje ove aktivnosti bio je, zapravo, jedan od kriterijuma na koje je vodio računa pri odabiru kuće u kojoj će živeti u Manchesteru.

Haaland smatra da su saune direktno zaslužne za njegovu dobru fizičku kondiciju i nisku sklonost povredama. Podsjetimo, napadač je prošle sezone propustio samo pet utakmica zbog fizičkih problema.

"Kada pozove igrače Cityja da mu se pridruže, Haaland kaže da mu sauna pomaže da razbistri um, ali i da čisti tijelo od loših toksina koji se mogu akumulirati i uzrokovati modrice", rekao je izvor iz engleskog tima za tabloid "Daily Star".

Još jedna moguća prednost sauna koju norveški centarfor obično dijeli sa saigračima je borba protiv nesanice.

Haaland koristi suhe i parne kupke da se opusti prije spavanja i tako bolje spava i napuni energiju. Kako kaže, svako vrijeme je dobro vrijeme za posjetiti saunu. 

Erling Haaland kojeg često nazivaju i robotom ima neke zaista čudne rituale i rutine, no dok god mu to daje najbolje rezultate i čini ga jednim od najboljih napadača svijeta, sigurno je da nikome ne smeta.