Da li ste primijetili novi detalj kod VAR-a na Euru? Preuzet je iz drugog sporta

.
Belgijanac Lois Openda je četiri minute do kraja jučerašnje utakmice između protiv Slovačke (0:1) asistirao Romeluu Lukakuu koji je ubacio loptu u mrežu, ali je sudiju pozvao VAR jer je procijenio da je Openda prvobitno primirio loptu rukom.

 

Nakon što je sudija Umut Meler pogledao snimku poništio je gol Belgije, a kod VAR-a smo prvi put vidjeli tehnologiju koja neodoljivo podsjeća na EKG.

Naime, lopte na Euru su opremljene mikročipom za senzor pokreta koji može pratiti svaki dodir vrlo detaljno te se podaci ispisuju u obliku linije, a u trenutku dodira Opendine ruke i lopte linija je prestala biti ravna.

Nova tehnologija zapravo se zove Snickometer, što je sistem koji se koristi u kriketu za određivanje da li je lopta pogodila palicu za potencijalno odbacivanje kao što je hvatanje ili noga prije wicketa.

Na Euru je prvi put ikada emiterima poslata grafika otkrivanja dodira koju koriste sudije turnira za donošenje ključnih odluka.

Tehnologija može ponuditi veću jasnoću oko ofsajda i igranja rukom koje donose sudije.

Podsjetimo, VAR će biti dostupan gledateljima kad god bude korišten kod spornih odluka tokom bilo koje utakmice Evropskog prvenstva.

Foto: Screenshot