Dačić: Ne znam igramo li protiv Švicarske, Albanije ili Prištine

Rastu tenzije kako se približava vrlo važna utakmica grupe E u petak između Švicarske i Srbije u Kalinjingradu.

Vatru je potpalio srbijanski ministar inostranih poslova Ivica Dačić tokom susreta s liberijskim kolegom Miltonom Findleyom koji mu je čestitao pobjedu nad Kostarikomna Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"To je bila jedna mala, slatka osveta jer je Kostarika bila prva zemlja koja je ničim izazvana priznala Kosovo. Kakve veze ima Kostarika s Kosovom, oni ni ne znaju gdje se nalazi Kosovo. Neko im je rekao da to urade", rekao je Dačić.

Kada su ga upitali za utakmicu protiv Švicarske u petak, Dačić je rekao da ne bi trebalo miješati politiku i sport, ali da "to očigledno nije moguće".

"Sada je glavna stvar da li igramo protiv reprezentacije Švicarske ili Albanije ili Prištine. Postoje razni komentari koji se tiču odnosa Srba i Albanaca pred utakmicu. Nadam se i želim da postignemo što bolji rezultat", poručio je Dačić.

Nakon što je Xherdan Shaqiri, švicarski reprezentativac porijeklom s Kosova, objavio sliku kopački sa zastavama Švicarske i Kosova, na otrovne strelice iz protivničkog tabora nije trebalo dugo čekati.

"Kad je takav patriota, što ne igra za Kosovo", upitali su srbijanski reprezentativci Luka Milivojević i Aleksandar Mitrović.

Na utakmicu je "nabrijan" i Granit Xhaka jer se njegov bratTaulant, inače albanski reprezentativac, našao na meti reprezentativaca "orlova" tokom prekinute utakmice na beogradskom stadionu JNA prije četiri godine.

Dan uoči utakmice novinari srbijanskih medija požalili su se da im bilo nije dozvoljeno postavljati pitanja švicarskom selektoru Vladimiru Petkoviću u kampu "Nati" selekcije.