Dalić i Modrić – Glavne karike lanca Hrvatske reprezentacije: Ostaju li ili odlaze?

asd
Velikim slavljem talijanske reprezentacije, spušten je zastor na EURO 2020, a polako se diže za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Katru 2022. Kako će se na novom velikom natjecanju predstaviti Hrvatska reprezentacija i hoće li glavne karike, Dali i Modrić ostati i ponoviti uspjeh iz Rusije? Donosimo odgovore.

Specifično, i po mnogima nikada viđeno europsko prvenstvo odigrano od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. je iza nas. Održavalo se u nekoliko zemalja i 11 različitih gradova, sa 51 utakmicom koje su sve zahtijevale velike programske i logističke izazove, kako za igrače, tako i za organizacijski odbor. Jedna od najboljih, ako ne i najbolja utakmica prvenstva je upravo ona odigrana u osmini finala između Hrvatske i Španjolske. U prošlom članku smo se osvrnuli na tu dramatičnu utakmicu koje je nakon produžetaka Španjolsku lansirala u četvrtfinale, a u hrvatsku reprezentaciju donijela nemire. U svijetu klađenja je ta utakmica također ostala zapamćena kao jedna od najboljih i utakmica sa najmanje očekivanim rezultatom kod koje je igračima bonus za registraciju itekako dobro došao.

Ostaju li Dalić i Modrić u hrvatskoj reprezentaciji?

Nakon Eura 2020, javnost i navijače najviše zanima hoće li izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić ostati u reprezentaciji. O njihovom odlasku se sve više priča. Dalićevom zbog neuspjeha na europskom prvesntvu, Modrićevom zbog godina i činjenice da polako dolazi vrijeme da kapetansku traku prepusti nekom mlađem perspektivnom igraču.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlako dalić ima ugovor sa HNS-om do završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022 i do završetka samog prvenstva koje se igra dogodine u Katru. U mnogobrojnim medijskim istupima, izjavio je da mora sjesti i dobro razmisliti o svemu, o čemu smo i mi već pisali u prošlom članku. Iz njegovih riječi, iako nedorečenih, jasno se može prepoznati želja da nastavi svoju suradnju sa reprezentacijom, odvede je na još jedno veliko natjecanje i možda i ponovi veliki uspjeh iz Rusije.

Ivona Kovačić, naš autor i sport ekspert

Kapetan, Luka Modrić, u hrvatskoj reprezentaciji je od ožujka 2006.godine koji je sa „vatrenima“ protiv Španjolske odigrao čak 142 utakmice. Luka je definitivno najveći igrač hrvatske nogometne povijesti koji je svojim doprnosom zadužio hrvatsku reprezentaciju, navijače i javnost. Modrić nema ugovor sa HNS-om, i u njegovm slučaju se sve svodi na veliku želju i motivaciju za daljnjim angažmanom u reprezentaciji, koje kod Luke nikada nisu bile upitne.
U prošlom članku smo već naglasili da Luka vjerovatno ne bi osvojio Zlatnu loptu da nije bilo onog ljeta iz bajke u Rusiji. Tada je proglašen najboljim igračem prvenstva, osvojio je sve pojedinačne nagrade i mnogi su smatrali da je to bio trenutak kada će se oprostiti od reprezentacije, međutim, nije to učinio.

Zlatko Dalić nikada nije ni pokušao sakriti činjencu da se oko svih važnih pitanja u reprezentaciji i njenom funkcioniranju konzultira upravo sa Lukom Modrićem, pa je za očekivati da će i ovu veliku odluku o odlasku ili ostanku u reprezentaciji, njih dvojica također donijeti zajedno.

Kako su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022 u Katru u punom jeku, čini se da će ovaj duo i dalje ostati sastavne i glavne karike hrvatske repzentacije; Dalić na klupi a Modrić na terenu.

Prema mišljenju mnogih eksperata ali i javnosti i navijača, o čemu smo i mi pisali u prošlom članku, promjene u vrhu hrvatske repezentaije u ovome trenutku ne bi ni bile dobre. Pred reprezentacijom su teške kvalifikacije kojima dodatnu težinu donosi činjenica da samo prvoplasirana momčad iz skupine izravno ide na Svjetsko prvenstvo, dok drugoplasiranu očekuju dodatne kvalifikacije. Oproštaj Luke Modrića imao bi silan utjecaj na kvalitetu reprezentacije, stoga se svi nadaju da će se on
dogoditi nakon Svjetskog prvenstva.

Trenutna situacija skupine H kvalifikacija za svjetsko prvenstvo

U skupini H kvalifikacija za Svjestsko prvenstvo, u kojoj je i Hrvatska, do sada je odigrano pet kola, i još četiri ostaju za odigrati do završetka kvalifikacija. Na samoj polovici odigravanja kvalifikacija, Hrvatska i Rusija predvode skupinu sa po 10 bodova i istom gol razlikom (+4). Susjedi Slovenci imaju tri boda manje, slijede Slovaci sa četiri manje, dok Cipar i Malta imaju po četiri boda.

Raspored utakmica hrvatske reprezentacije do kraja kvalifikacijske skupine za SP 2022.:

* Cipar - Hrvatska, 8. listopada
* Hrvatska - Slovačka, 11. listopada
* Malta - Hrvatska, 11. studenoga
* Hrvatska - Rusija, 14. studenoga

Ukoliko želi dogodine ići direktno u Katar, Hrvatska reprezentacija mora biti prva u skupini. Ukoliko na kraju kvalifikacijskog kruga bude druga u skupini, čekaju je dodatne kvalifikacije koje će joj, kao i ostalim drugoplasiranim momčadima iz ostalih skupina, biti najteže otkad dodatne kvalifikacije i postoje.

"U rujnu smo odigrali dobro, sad to moramo ponoviti. Moramo igrati s puno energije i motiva i ostvariti dobar rezultat. Očekujem šest bodova, to je naš plan i cilj", izjavio je Dalić za medije.

Dalić se u svojim izjavama tijekom kvalifikacija osvrnuo i na popis igrača koje je uvrstio na listu za listopadski dio kvalifikacija. Činjenica jest da na njemu i dalje nema Ante Rebića. Podsjetimo, u prošlom članku smo pisali o nesuglasicama izbrnika i Rebića nakon Eura 2020, koje su stigle kao posljedica Rebićevih istupa u medijima i na društvenim mrežama, u kojima je Rebić izbornika optuživao da radi loš posao, što ga je na koncu i koštalo statusa reprezentativca. Iako je Dalić naglasio da vrata reprezentacije na zatvara nikome tko zaslužuje kroz njih proći, Rebić, usprokos sjajnoj formi, i dalje ne nalazi put do povratka u reprezentaciju.

Image
ht