Danas će biti sahranjen Ivica Osim: Legende, zaista, žive vječno

asdf

“Vrlo dobro znate zbog čega odlazim. Ako ništa drugo, ovo je jedino što mogu učiniti za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate što se tamo događa.

Toliko”, rekao je u maju 1992. godine Ivica Osim, napuštajući Beograd i mjesto selektora reprezentacija već tada praktično nepostojeće Jugoslavija.

Nije mogao emotivni Švabo sakriti suze, govoreći o užasu koji se nadvio nad njegovo Sarajevo.

Najgora vijest

Tri decenije kasnije, suze nisu mogli skriti mnoge Sarajlije, i ne samo oni, na onu, najgoru moguću vijest iz Austrije – Ivica Osim, legenda bosanskohercegovačkog fudbala, preminuo je 1. maja 2022. u 81. godini u svom domu Gracu!

Iako, gurati Osimovu veličinu samo u fudbalske okvire i njegov značaj i utjecaj ograničiti samo na Sarajevo ili BiH, bilo bi potpuno pogrešno.

Ivica Osim bio je građanin svijeta, koji se jednako ponašao u svom Sarajevu, među svojom rajom, kao i u, recimo, Japanu, potpuno drugačijoj sredini, koja ima malo ili nimalo dodira sa svim onim pravilima i običajima, načinom i poimanjem života našeg podneblja.

Izuzetan intelekt, urođeni šarm i sarajevski duh, kombiniran sa dozom skromnosti, ali istovremeno i neospornog autoriteta u poslu kojom se bavio, osvojili su srca Japanaca.

Uostalom, Osimove misli i djela postigle su neslućenu popularnost u Aziji, a knjiga “Osimove riječi”, zbirka njegovih citata objavljena 2005., prodana je u 400.000 primjeraka i našla se na popisu bestselera u Japanu! Kao potvrda svojevrsne genijalnosti ovog Sarajlije.

Zauvijek u srcima

“Ivica Osim će zauvijek živjeti u našim srcima”, napisali su japanski navijači na transparentima na vijest o smrti Osima.

A 4. maja ove godine, lijes s Osimovim tijelom položen je usred Merkur-Arene, stadiona Sturma iz Graca, gdje je hiljade navijača odalo počast velikom Ivicu. Stadion je bio osvijetljen tačno 81 minutu u čast Osima!

“Osim nije bio samo sportski uzor generacijama, već i ljudski uzor. Dati jednoj ulici njegovo ime bilo bi najmanje što možemo učiniti kako bismo mu se odužili”, jedna od izjava koji opisuju “revoluciju” koju je Ivica Osim napravio u ovom austrijskom gradu, ne ograničivši se samo na fudbalski teren.

Naveli smo, namjerno, kako su na vijest o smrti legendarnog Osima reagirali u Japanu i Austriji, ne samo da bismo pokazali samo kako je dubok i značajan trag on ostavio u ove dvije države, nego i da sve ovdje podsjetimo kakva je ljudska i sportska gromada potekla iz našeg glavnog grada i koja je zaslužila da je na dostojanstven način ispratimo na vječni počinak.

Ivica Osim uradio je toliko toga za života, unio i u naše živote toliko emocija i energije, koje se ničim ne mogu ni poništiti ni zaboraviti, da mu se barem tako možemo odužiti.

A djelo koje ostaje iza njega dokaz je da legende, zaista, žive vječno.

Osim će biti sahranjen danas, na Gradskom groblju Bare u Sarajevu, u 14 sati. Za građane će u komemorativnom centru Bare biti otvorena komemorativna soba za posljednji pozdrav Osimu u periodu od 12 do 13.45 sati.

Komemoracija u Narodnom pozorištu

Fudbalski klub Željezničar, u kojem je Osim potekao i kao igrač i kao trener, te ostavio najveće uspjehe u historiji “Plavih” sa Grbavice, organizovat će komemoraciju.

Ona će se održati prije sahrane, u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu u subotu u 11 sati, saopćeno je iz FK Željezničar.