Danas je žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo, Zmajevi čekaju potencijalne rivale

.
U Hamburgu će se danas održati za žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo u nogometu koje se igra naredne godine u Njemačkoj, a u bubnju će se naći i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Nažalost, neće tu Zmajevi biti kao siguran već samo kao potencijalni učesnik ovog velikog takmičenja, pošto su pred njima u martu mečevi baraža, gdje u polufinalu igraju protiv Ukrajine, a u finalu je rival bolji iz duela Izraela i Islanda.

UEFA je prethodnih dana objavila jakosne grupe za današnje žrijebanje, a na Euru će od selekcija iz regiona učestvovati Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Hrvatska je "tek" u trećem šeširu kao i Slovenija, dok je Srbija smještena u najslabiji - četvrti šešir, gdje je pala i Italija koja brani titulu prvaka Starog kontinenta.

Jakosne grupe izgledaju ovako:

Prvi šešir: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska.

Drugi šešir: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija, Austrija.

Treći šešir: Nizozemska, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka

Četvrti šešir: Srbija, Italija, Švicarska, pobjednik baraža Lige A, pobjednik baraža Lige B, pobjednik baraža Lige C.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će imati svoju delegaciju na ovom žriejbu u Hamburgu, a zanimljivo je da u njoj neće biti selektor Savo Milošević.

Delegaciju predvodi predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković, a uz njega će biti neizostavni savjetnik Marko Miličić, generalni sekretar Adnan Džemidžić i član Izvršnog odbora NSBiH Irfan Durić.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj će biti održano od 14. juna do 14. jula 2024. godine u deset gradova i to: Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburgu, Leipzigu, Münchenu i Stuttgartu. Finale će biti odigrano na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Direktan prijenos žrijeba ćete moći pratiti na BHT1 od 18 sati.

 

Foto: NSBiH