Danci objavili veliku vijest o Eriksenu. Ugradit će mu uređaj koji spašava život

.

DANSKI nogometni savez objavio je važnu novost vezanu za Christiana Eriksena. 

"Nakon što je Christian prošao niz srčanih pretraga, specijalisti kardiolozi bolnice u Kopenhagenu odlučili su da će mu ugraditi ICD.

Ovaj uređaj mu je nužan nakon što je preživio srčani udar zbog srčane aritmije. Christian je prihvatio ovo rješenje, koje su predložili svi domaći i inozemni stručnjaci."

Što je ICD, koji će ubuduće imati Eriksen?

Ovo o spomenutom uređaju navode u KBC-u Sestre milosrdnice:

"Ugradbeni kardioverter defibrilator (engl. implantable cardioverter defibrilator – ICD) je elektronički uređaj sličan elektrostimulatoru srca koji se ugrađuje ispod kože pacijenta.

Srčani zastoj (arest) ili nagla srčana smrt javlja se kada abnormalni srčani ritam poput ventrikularne tahikardije (VT) ili ventrikularne fibrilacije (VF) sprječava normalan srčani rad i cirkulaciju krvi do mozga i ostalih važnih organa. Te opasne aritmije bez upozorenja mogu biti fatalne u nekoliko minuta, stoga ih je teško ili nemoguće liječiti uobičajenim metodama.

ICD, ponekad popularno zvan defibrilator je uređaj napajan posebnom baterijom koji značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave ovakvih aritmija. ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati, te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.

Kasne komplikacije vezane za ICD

Međutim, ugradnja ICD-a donosi mogućnost niza komplikacija kao što su:

- infekcija na mjestu ugradnje – obično se cijeli sistem mora izvaditi i ponovno implantirati s druge strane nakon što se riješi infekcija
- disfunkcija elektrodi – elektrode su najosjetljiviji dio ICD-a, te pritom jake mehaničke sile izvana mogu pomaknuti ili slomiti elektrodu, što zahtjeva novi operativni zahvat i zamjenu elektrode
- neadekvatna detekcija i isporuka električnog šoka
- preuranjeno pražnjenje baterije ICD-a

Upute pacijentima nakon ugradnje defibrilatora

Nakon ugradnje ICD-a potrebno je dolaziti na redovite liječničke preglede, koji se obavljaju svakih 3-6 mjeseci. Na kontrolnom pregledu radi se potpuno bezbolna kontrola uređaja posebnim programatorom. ICD je uređaj koji radi na principu bežične tehnologije tako da je vrlo jednostavno moguće testirati i dodatno podešavati uređaj, a da se pri tome ne mora otvarati rana.

Ako je pacijent osjetio isporuku šoka od ICD-a, potrebno se je odmah javiti u bolnicu gdje je uređaj ugrađen. Tamo će liječnici utvrditi zašto je došlo do isporuke električnog šoka i da li je potrebno dodatno ugađanje uređaja ili uvođenje dodatnih lijekova.

Strah od kardioverter defibrilatora

Neki pacijenti opisuju isporuku šoka kao vrlo neugodnu i bolnu. Međutim većina pacijenata tolerira ovu neugodnost jer spašava život. Neki pacijenti osjećaju se anksiozno i depresivno zbog ovisnosti o uređaju ili od straha da uređaj može zatajiti. Razgovor s liječnikom ili psihologom može biti od pomoći.

Ograničenje u upravljanju vozilom

Nakon ugradnje ICD-a potrebno je slijediti upute liječnika u vezi vožnje. Zbog toga što VT i VF najčešće kod pacijenata izazivaju gubitak svijesti, moguće je izgubiti nadzor nad vozilom u vožnji. Generalno su preporuke: upravljati se može vozilom tjedan dana nakon ugradnje ICD-a i ne preporuča se voziti 6 mjeseci nakon isporuke ICD šoka. U svakom slučaju potrebno se je savjetovati sa svojim kardiologom u vezi upravljanja vozilom.

Mobitel se mora koristiti na suprotnoj strani od defibrilatora

Kako rad ICD-a ovisi o adekvatnom registriranju električne aktivnosti srca, važno je izbjegavati jaka elektromagnetska polja koja bi mogla ometati rad kardioverter defibrilatora. Mobilni telefon mora se koristiti na suprotnoj strani od ICD-a. Uređaji u kućanstvu (TV, radio, toster, mikrovalna) se mogu najnormalnije koristiti pod uvjetom da su ispravni. Međutim, što se tiče elektromagnetskih sigurnosnih sustava na ulazima u trgovine, sudnice, aerodrome i ostala područja od visoke sigurnosti, preporuka je ne se zadržavati u prolasku kroz slične uređaje, odnosno proći kroz njih normalnom brzinom, izbjegavati stajanje u njihovoj blizini.

Rendgen i ultrazvuk ne ometaju mu rad, ali to rade magnetska rezonanca i tretman bubrežnih kamenaca

Medicinske pretrage poput rendgena, kompjuterizirane tomografije (CT) i ultrazvuk (UZV) ne ometaju rad ICD-a, ali magnetska rezonancija (MR) može ometati rad ICD i stoga je treba izbjegavati. Isto može napraviti i litotripsija koja se koristi pri tretiranju bubrežnih kamenaca i transkutana elektroneurostimulacija (TENS) kao metoda liječenja boli.

Pacijenti su dužni obavijestiti sve medicinske djelatnike (liječnici, stomatolozi, medicinske sestre, inženjeri) da su nosioci kardioverter-defibrilatora kako bi se pomno planirali medicinski zahvati."