Dioničari Juventusa odriješili kesu: "Stara dama" želi u rang Reala i Barcelone

Gigant iz Torina otkrio planove.

Predsjednik Juventusa Andrea Anjeli (Agnelli) dobio je podršku dioničara koji su donijeli odluku da u klub ulože 300 miliona eura, kako bi pomogli globalne ambicije italijanskog nogometnog giganta za koji nastupa i naš reprezentativac Miralem Pjanić.

Uprkos gubitku od 39,9 miliona eura prošle sezone, Anjeli je zatražio od dioničara velike investicije, kao dio petogodišnjeg plana kojim bi Juventus sačuvao korak, i finansijski i takmičarski, sa glavnim evropskim rivalima kao što su španski Real Madrid i Barcelona te engleski Mančester junajted, prenosi AFP.

- Moramo zamisliti ovu sezonu kao novi početak, sa željom da napravimo velike stvari. Moramo biti ponosni na naš razvoj. Brojke su impresivne kad ih poredimo sa stanjem u Italiji, ali naša referentna tačka su najveći evropski klubovi - rekao je Anjeli.

Portugalski as Kristijano Ronaldo (Cristiano) pojačao je prošle godine Juventus, kao glavni adut u klupskim nastojanjima da se učvrsti kao globalni brend.

Uprkos dominaciji u Italiji i osvojenih osam uzastopnih titula prvaka, "Staroj dami" iz Torina pehar u Ligi evropskih prvaka izmiče još od 1996. godine, a time i dodatna zarada kakvu imaju drugi veliki klubovi.

- Juve je najveći klub u Italiji, ali samo jedan od velikih u Evropi. Kada pogledamo druga velika imena u Engleskoj, Španiji i Njmačkoj, njihov prihod je između 500 miliona i milijardu godišnje - rekao je Anjeli.

Juventus je do 30. juna imao prihod od 494,4 miliona eura, što je 20 procenata više nego godinu ranije. No, u Torinu žele još više…