Do sada postignuta 94 gola, Nizozemska najefikasnija, Ronaldo predvodi listu strijelaca

asd
Brojke nakon kompletirane grupne faze Evropskog prvenstva

Jučerašnjim utakmicama kompletirana je grupna faza Evropskog prvenstva. Do sada je 36 utakmica, a viđeno je 94 pogotka. Gol padne svake 34 minute. Nakon prvog kruga najefikasnija je selekcija Nizozemske sa osam golova, a listu strijelaca predvodi Kristijano Ronaldo (Cristiano) sa pet postignutih golova.

Najviše pogodaka pada u prvih 15 minuta drugog poluvremena, njih 22 je postignuto u tom periodu, tek tri su viđena u sudijskoj nadoknadi, dok je osam golova postignuto u prvih 15 minuta. Najbrži gol na ovom Evropskom prvenstvu zasad postigao je Emil Forsberg protiv Poljske (3:2). Švedski fudbaler je matirao Ščešnog (Szczesny) nakon minut i 22 sekunde igre.

Iako je u prvom dijelu prvenstva postizano 2.64 golova po utakmici, njih nema na utakmicama koje igraju selekcije Engleske i Italije, barem ih nema u njihovoj mreži, obzirom da su i "Azuri" i "Gordi Albion" završili grupu bez primljenog pogotka. Po dva "clean sheetsa" imaju Nizozemska, Švedska, Belgija i Španija.

Sreće nedostaje Dancima. Prvo slučaj sa Eriksenom, koji je, na svu sreću, prošao bez većih posljedica za njihovog reprezentativca, a potom i problem sa realizacijom. Selekcija Danske je postigla pet golova, tri manje od najefikasnije Nizozemske, ali bi izabranici selektora Hjumlanda trebali imati koji gol više na svom kontu, obzirom da su uputili najviše šuteva, čak 61. 

Kada je riječ o dodavanjima, naravno da su Španci ti koji se najviše dodaju i drže posjed. "Crvena furija" ima najviši prosječni posjed (68.7%), ali nisu najprecizniji pri dodavanju. Nijemci šalju najtačnije pasove (89.7% tačnosti), dok su Španci na 88.3 posto uspješnosti dodavanja. 

Kada je riječ o individualnim učincima, Ronaldo sa pet postignutih pogodaka predvodi listu strijelaca, a iza njega su sa dva gola manje Patrik Šik (Schick), Romelu Lukaku, Emil Forsberg i Đini Vajnaldum (Georginio Wijnaldum). Tri gola je postigao i Robert Levandovski (Lewandowski), ali je njegova Poljska eliminisana pa on neće moći popraviti svoj učinak.

Najviše asistencija imaju Hojbjerg i Zuber po tri, dok su po dva gola svojim saigračima namjestili Kuluševski, Malan, Depaj (Depay), Alaba, De Brujne (De Bruyne), Gosens, Kimih (Kimmich), Berardi, Sarabija, Šalaj (Sallai), Bejl (Bale) i Rafa Silva.

Najbrže su trčali Italijan Leonardo Spinacola (Spinazzola) i Mađar Loik Nego (Loic) 33.8 kilometara na sat. Do izražaja su došli i golmani, a najviše odbrana zabilježio je Ugurčan Čakir, njih 18. Stole Dimitrievski, Deni Vard (Danny Ward) i Lukaš Hradecki (Lukas Hradecky) su upisali po 14 odbrana. Samo će velški čuvar mreže Vard imati priliku da u nastavku takmičenja upiše još neku odbranu.

Danas i sutra je pauza, a već u subotu se nastavlja Evropsko prvenstvo. Prvo će od 18:00 sati snage odmjeriti Vels i Danska, a tri sata kasnije na teren će selekcije Italije i Austrije.