Dobio je otkaz u Bundesligi zbog podrške Palestini, a sada ga tjeraju da plati svoju zamjenu

r
Nizozemski nogometaš Anwar El Ghazi nalazi se u novim problemima nakon što je zbog podrške Palestini ostao bez ugovora u njemačkom Mainzu, pošto mu iz kluba traže da finansira njegovu zamjenu.

El Ghazi je u jeku izraelskih napada na Gazu poručio putem društvenih mreža: "Ovo nije rat, ovo je genocid". Nakon toga, Mainz ga je suspendovao, a onda i vratio u tim. Međutim, tražili su od njega da povuče i izvini se za svoje riječi, što je Nizozemac odbio pa je tako dobio trajan otkaz.

Nizozemac porijeklom iz Maroka je zbog toga ostao bez šanse da do kraja godine igra nogomet jer UEFA dozvoljava jednom igraču da nastupi za samo dva kluba unutar jedne sezone. On je igrao već za PSV na startu sezone, a onda je prešao u Mainz. No, Nijemci su mu raskinuli ugovor i sada nema pravo do kraja sezone nastupiti za neku ekipu.

No, mukama nema kraja. Mainz je odlučio tužiti El Ghazija i od njega tražiti finansijsku odštetu kojom bi isplatili njegovu zamjenu jer smatraju da su oštećeni za novac kojeg su izdvojili na njegovo dovođenje.

Na prošlosedmičnom pomirbenom sudu nije postignuto rješenje, tako da će dvije strane izaći na posljednje ročište u junu. Tada ćemo najvjerovatnije dobiti konačno rješenje ove sage.

Prema Daily Mailu, Mainz zadržava pravo tražiti dalju odštetu od El Ghazija koji će svojim sredstvima finansirati potpis igrača za zamjenu u klubu. Iz Mainza čak tvrde da je zbog El Ghazija ekipa došla u probleme i veliki izazov rezultatski jer su ostali bez igrača na kojeg su potrošili važan dio novca. Trenutno su na 16. mjestu Bundeslige i do kraja sezone će se boriti za opstanak.

 

Foto : Arhiva