Đoković osvojio Wimbledon i izjednačio se na vječnoj listi s Federerom i Nadalom

đoković
Srbijanski teniser Novak Đoković (1. ATP) osvojio je Wimbledon nakon što je u današnjem finalu savladao Italijana Mattea Berrettinija (9. ATP). Nakon tri i po sata igre bilo je 3:1 za Đokovića, po setovima 6:7, 6:4, 6:4, 6:3.

 

Đoković je osvojio 20. Grand Slam titulu i tako na vječnoj listi dostigao Švicarca Rogera Federera i Španca Rafaela Nadala koji su također osvojili svaki po 20 najvećih turnira na svijetu.

Inače, Novaku je ovo šesti osvojeni Wimbledon, a na najprestižnijem svjetskom turniru slavio je još 2011., 2014., 2015., 2018. i 2019. godine.

Najbolji teniser svijeta se malo mučio na početku meča, ali se brzo vratio i osvojio prvi break. Imao je Novak sve vrijeme prednost, a pred kraj prvog seta Berrettini je vratio break pa se igrao tie-break.

Italijan je počeo veoma dobro i imao je 3:0 u tie-breaku, ali se Novak brzo vratio na 3:3. Međutim, Berrettini je opet otišao na 5:3 te je sa 7:4 uzeo prv i set.

Đoković je potom silovito krenuo u drugom setu i odmah je uzeo dva breaka. Uporni Italijan se nije predavao, ali je vratio samo jedan break pa je Đoković osvojio drugi set.

Novak je prvi uzeo break u trećem setu, ali se Berrattini nije predavao. Kod rezultata 3:2 Đoković je uspio spasiti i dvije break lopte i to je možda bio ključni poen. Potom je mirno priveo treći set kraju i došao je na korak do historije.

Na početku četvrtog seta obojica su sigurno držala svoj servis, Đoković je opasno "visio" kod rezultata 3:2, a onda kao i uvijek kaznio protivnika breakom. Uslijedila je mirna završnica pa je moglo početi veliko slavlje vjerovatno najboljeg tenisera svih vremena.