Dominik Livaković nominovan za najboljeg golmana, a Joško Gvardiol za najboljeg fudbalera svijeta

.
Hrvatski čuvar mreže Dominik Livaković nominovan je od strane France Footballa za najboljeg golmana svijeta. On se našao u odabranom društvu koje će se boriti za Yashin trofej, a hrvatski defanzivac Joško Gvardiol jedan je od kanidata za najboljeg fudbalera svijeta.

 

Dominik Livaković dobio je danas veliku čast. Hrvatski golman našao se u izboru za najboljeg golmana svijeta od strane France Footballa.

Livaković je jedan od desetorice nominovanih za trofej Yashin kojim ugledni francuski list proglašava najboljeg čuvara mreže u protekloj godini.

Na listi nominovanih golmana se nalaze: Dominik Livaković, Mike Maignan, Yassine Bounou, Andre Onana, Ederson, Brice Samba, Emiliano Martinez, Thibaut Courtois, Aaron Ramsdale i Marc-Andre ter Stegen.

Dobitnik nagrade bit će poznat na svečanosti 30. oktobra u Parizu, a najveći favorit za nagradu je argentinski golman Emiliano Martinez zbog titule prvaka svijeta iz Katara.

Trofej Yashin dodjeljuje se od 2019. godine. Titulu brani Thibaut Courtois, a ranije su nagrade dobijali Gianluigi Donnarumma i Allison Becker.

Nije Livaković jedini Hrvat koji će se boriti za jednu prestižnu nagradu. Joško Gvardiol je među 30 kandidata za osvajanje Zlatne lopte, trofeja za najboljeg fudbalera svijeta.

Trofej u ovoj konkurenciji prošle godine je osvojio Karim Benzema, a favorit ove godine je Lionel Messi.