Donesena šokantna odluka o kojoj će se danima pričati u Italiji

.
Takmičarska komisija donijela je konačnu presudu o poništenom golu Arkadiusza Milika u duelu Juventusa i Salernitane (2:2).

 

Juventus je gubio od Salernitane s 0:2, stigao do 2:2, a nakon ubačaja iz kornera u 95. minuti je Milik postigao gol, no tada je nastao haos. Glavni sudija je poništio gol nakon konsultacija s VAR sudijama, ali se kasnije ispostavilo da je to bila velika pogreška.

U ofsajdu je prema njihovom mišljenju bio Leonardo Bonucci, koji je trzajem glavom navodno imao utjecaj na igru i tako omeo golmana gostiju, ali su se naknadno pojavile fotografije na kojima se vidi da je gostujući igrač Candreva bio najbliži svom golu.

Slučaj je u Italiji toliko značajan da mu je na naslovnici "La Gazzetta dello Sport", najvećeg dnevnog lista, posvećeno više prostora nego italijanskim odbojkašicama, koje su u nedjelju postale svjetske prvakinje.

Torinski dnevnik "Tuttosport" objavio je da teoretski postoji šansa da se utakmica ponovi. Da bi se to dogodilo, sudija ove utakmice (Matteo Marcenaro) morao bi otvoreno priznati grešku u zapisniku utakmice. Osim toga, sportski sud bi morao potvrditi pogrešku i priznati da je ona doista utjecala na rezultat utakmice. Ali ništa od toga. Odluka je već donesena, a razlog iza nje je šokantan.

Iz Gazzette dello Sport javljaju da je stvar već raščišćena.Takmičarska komisija trebala je konstatovati da sudije nisu napravili grube prekršaje koji bi mogli rezultirati njihovom suspenzijom. Sudije će tako nastaviti s radom u budućim utakmicama Serije A.

U članku se također navodi da sudije nisu imale uvid u kadar u kojem se nalazi Candreva. Analizirana je situacija kada igrač Salernitane nije bio vidljiv na slici.

"Donoseći svoju odluku, arbitri su vidjeli sliku koja se nažalost pokazala pogrešnom. Međutim, ni oni sami nisu pogriješili. Ni sudije ni VAR tim. Potreban nam je mir. Nemojmo tražiti skandal", rekao je Gabriele Gravina, predsjednik Italijanskog košarkaškog saveza.

Juventus je ostao bez važnih bodova, ali ovo nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put da se događaju ovakvi propusti na utakmicama Serije A.