Džanan Musa : "Nevjerovatan osjećaj je opet biti na vrhu Evrope"

.
Sretan sam u Realu, ovdje se osjećam kao kod kuće. Uvijek sam tu za reprezentaciju, rekao je Musa

Bosna i Hercegovina je dugo čekala na šampiona u nekoj od najjačih takmičenja u svijetu košarke. Čekanje je završilo prošle nedjelje kada je Real Madrid slavio u finalu Eurolige u Kaunasu protiv Olimpijakosa (79:78) i došao do najprestižnijeg trofeja u evropskoj košarci.

 

 

Osvajač Eurolige, MVP španske ACB lige, član najbolje petorke Eurolige, član najbolje petorke ACB lige – sve je to zajedničko za reprezentativca Bosne i Hercegovine, Džanana Musu. Fenomenalni bh. košarkaš je sve ovo uspio osvojiti za samo dvije sezone otkad je došao u Španiju.

O osvajanju Eurolige, osjećaju i sjećanja koje je to probudilo, plej-ofu ACB lige i nastupu za reprezentaciju Džanan Musa je ekskluzivno govorio za „Dnevni avaz“.

Nevjerovatan je osjećaj biti opet na vrhu Evrope, poslije onog Evropskog prvenstva koje sam imao s reprezentacijom. Nešto je posebno. Uvijek težiš ka tome da imaš taj osjećaj opet. Taj osjećaj mi se vratio kad smo osvojili titulu i kad smo držali trofej u rukama. Sjetio sam se svega što je bilo s reprezentacijom. 

 

Čak i ta dvorana je udaljena svega stotinjak metara od dvorane u kojoj smo igrali finale Evropskog prvenstva. Stvarno je poseban osjećaj. Nevjerovatno je osvojiti s Real Madridom pogotovo Euroligu. Zahvalan sam prije svega Bogu, a sve ostalo je došlo prirodno  započeo je Džanan Musa razgovor za „Dnevni avaz“.

Pobjednički recept

Real Madrid je ekipa koja je postala posebna u posljednjim decenijama zbog njihovog načina pobjeđivanja. Nebitan je rezultat, bitno je samo da je ostalo vremena na satu i oni uvijek imaju šansu da ostvare pobjedu. Real je gubio većim dijelom u sve tri odlučujuće utakmice, ali svaki put su se na kraju „Kraljevi“ radovali.

Došli smo u poziciju gdje svaka odluka može da promijeni utakmicu i može da dovede neki tim u dobar momentum, samim tim i prednost. Mi smo obje utakmice bili u zaostatku, kao i u plej-of seriji gdje smo također u nekim utakmicama bili u zaostatku. Čak i ta odlučujuća, peta, utakmica u Madridu. 

Bili smo u zaostatku od 18 poena u trećoj četvrtini, ali smo se vratili. Izgleda da kad gubimo nekad, mi tek tad počnemo igrati, tek se budimo. To je recept ove sezone, ali se nadam da se nećemo više hvatati za srce i za glavu, da nas ne uhvati srčani, ne daj Bože, zbog svega što se dešava – kazao je kroz šalu Musa o nevjerovatnoj seriji pobjeda madridskog Reala.

NBA u Evropi

Madriđane uskoro čeka početak plej-ofa u kojem će također biti jedan od favorita. Džanan je također optimističan što se tiče šansi njegove ekipe i u tom takmičenju.

 U nedjelju počinjemo plej-of protiv Gran Kanarije. To je isto velika titula prema kojoj idemo i mislim da imamo kapacitet da je osvojimo. Neće biti lako, pošto smo treći u prvenstvu. U polufinalu i finalu nećemo imati prednost domaćeg terena, a vrlo vjerovatno ćemo tamo igrati s Baskonijom ili Barcelonom. 

Neće biti lako, ali imamo mjesec dana sezone, tako da smo sada fokusirani maksimalno. Proslavili smo dva dana evropsku titulu i vratili se u stari režim. Što se tiče Gran Kanarije, ni oni neće biti lak protivnik. Oni su prvaci Eurokupa. To pokazuje koliko je španska liga teška. 

Gran Kanarija je šesta u našoj ligi, a Eurokup je osvojila bez problema. Mi smo spremni za to. Pripremili smo utakmicu, nadam se da ćemo izaći i pobijediti – rekao je Musa o šansama Reala u plej-ofu ACB lige.

Kružile su informacije da je za našeg reprezentativca zainteresirano nekoliko NBA ekipa, ali Musa je spomenuo da ne bi o tome u ovom trenutku i da je sretan u Madridu.

 Trenutno sam fokusiran na Real Madrid. Sretan sam ovdje. Osjećam se kao kod kuće. Čuo sam da je stvarno najbolji klub i da su najbolji uslovi. Nisam u to vjerovao, dok nisam došao i vidio šta je ovo. Ovo je NBA u Evropi. Trenutno sam u najboljem timu Evrope, sa jednom ulogom koja je zavidna. Jednostavno i te nagrade koje su došle su dokaz te uloge. Zahvalan sam, tako da ne razmišljam ni o čemu drugom osim plej-ofu i Realu – zaključio je Džanan Musa.

O reprezentaciji

 Što se tiče reprezentacije najbitnije je da se ide korak po korak. Da se ide utakmicu po utakmicu. Treba vidjeti i šta će biti s Upravnim odborom i ostalim tekućim stvarima koje se tiču priprema i cjelokupne organizacije. Ja bih volio da to bude na nekom zavidnom nivou. 

Meni sezona završava početkom jula. Uzet ću nekoliko dana da se odmorim, pa ću pričati sa selektorom i donijeti odluku. Ako me zdravlje posluži, kao što sam i dosad pokazao kad sam bio zdrav i sto posto spreman, da sam uvijek bio tu za reprezentaciju  kazao je Musa o nastupu na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

 

Foto.Twitter