Džejla Makaš osvojila zlatnu medalju za BiH

Džejla
Posljednjeg dana takmičenja “Taekwondo Multi European games” Džejla Makaš osvojila je zlatnu medalju za Bosnu i Hercegovinu u konkurenciji seniorki, saopćio je Taekwondo savez BiH.

 

Makaš je do medalje došla superiorno, pobjedama nad predstavnicama Turske, Njemačke i ponovo Turske u finalnom meču. Osim Makaš, bronzanu medalju je osvojila Katarina Kraišnik. Ona je bila slobodna u prvom kolu nakon čega je savladala predstavnicu Kanade. Ipak, i pored vodstva u prvoj rundi, na kraju je ostala bez plasmana u finale i morala se zadovoljiti bronzanom medaljom.

Današnjim borbama takmičenje je završeno, a u protekla četiri dana posjetioci su mogli uživati u vrhunskim taekwondo borbama. Bosna i Hercegovina osvojila je ukupno 17 medalja u četiri dana turnira, od čega sedam zlatnih i deset bronzanih.

Zlatne medalje u konkurenciji juniora osvojili su Benjamin Husić, Sara Pidro i Marija Jokić, dok su bronzani bili Marija Orlović, Nino Šeremet, Adna Berbić, Ejla Makaš, te Ahmed Dizdar. U konkrenciji kadeta zlatom se okitila Sara Džafić, a bronzani su bili Hana Kadrić, Esma Bahtanović, Lamija Alihodžić i Vedad Šehić. U konkurenciji seniora osim navedenih medalja Makaš i Kraišnik, svoje medalje trećeg dana turnira osvojili su Nadina Mehmedović i Petra Ždero.

U saopćenju se navodi da je najbolji rezultat u konkurenciji seniora ostvario nacionalni tim Njemačke, drugoplasirani je bio Taekwondo klub Metalac iz Zagreba, a treće mjesto zauzela je ekipa Marjana iz Splita. U konkurenciji seniorki najboljim se pokazao tim TSV Dachau iz Njemačke, drugo mjesto osvojio je Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo, dok je treće mjesto zauzeo taekwondo klub Azija iz Srbije.

Čelnici Evropske taekwondo unije istakli su zadovoljstvo organizacijom Taekwondo saveza BiH, koje je prvo od pet velikih takmičenja koja će biti održana u našoj državi ove godine, a naredno veliko takmičenje koje će biti održano u augustu je Svjetsko prvenstvo za kadete, saopćeno je.