Sramno od pojedinih “navijača”: Džeki zviždali, a Edin igrao pod injekcijama

Publika vidi samo “finale”. Ne vidi šta se dešava iza zavjese.

U svlačionici… Tako i glumci danima uvježbavaju na probama svoje uloge, da bi publici u nekih dva sata sve to demonstrirali na “daskama”. Malo ko iz publike zna za krv, znoj, suze, odricanja, glumaca da bi uspjela jedna predstava. Tako je i u nogometu. Kada je Edin Džeko napuštao travnjak Bilinog polja, čuo se poneki zvižduk. Bilo je i uvredljivih pokliča. Srećom u manjini. I to nisu pravi bh.navijači. Ne kažemo da Edin Džeko treba biti nedodirljiv, niti predodređen samo za aplauze. Ovdje, jednostavno šačica “navijača” ne zaslužuje ni da ih se pusti s kupljenom ulaznicom.

Ako dolaze da se “istresu”, jer ne smiju ženi kući zucnuti. Ili što će se pohvaliti u kakvoj kafani punoj dima, ispred trgovine na gajbi piva “kako je jasno i glasno pobrojao sve redom Edinu”. Na stranu šta Džeko znači za ovaj tim, za reprezentaciju, za zemlju, a znači više od svih ambasadora, na stranu njegovi golovi i kolosalne igre… Zaboravimo, a nikako ne bi smjeli, sve njegove humane akcije i spašavanje života, ali zna li iko od onih što su zviždali, pa i ostali gledatelji, u kakvim je okolnostima Edin nastupio. Ne zna!

Džeko je na Bilino polje istrčao pod injekcijama. Trpio je užasne bolove, znaju to liječnici, ali kapiten nije želio na tribine. Nije htio ostaviti tim. Znao je kakva bi to bila “usluga” grčkoj reprezentaciji i koliko bi to oslabilo naš tim. Neko će reći “zašto se nije objavilo da je Edin premoren, povrijeđen”.. Zato, znajući da su Grci na sve spremni, a što se pokazalo tokom igre i crvenog kartona Pjaniću, što bi kompletnu “taktiku” gradili na tome da što prije onesposobe Džeku.

Istina je da Edin na posljednje dvije utakmice nije postigao gol, ali je istina da su na njemu uvjek po dva igrača na leđima. Da tako otvara prostor drugim igračima. Džeko i kada ne pogađa odradi najveći posao. Gospodo “navijači”, ako na utakmice reprezentacije dolazite s pištaljkama u džepu, spremne za upotrebu na prvi pogrešan pas, ubuduće ne trošite vrijeme i ne dolazite na stadion, samo da bi vrijeđali najbolje. Bolje, isplativije vam je kući uz TV. Ako vas neko iritira svojom igrom, bolje da razbijete vlastiti televizor nego da bas neko na stadionu razbije. Edin Džeko je naš najuspješniji igrač svih vremena. Koliko su on i Pjanić važni za naš tim i za BiH, znat ćemo tek kada odu sa scene, prenose Sportske.ba.