Džeko, Misimović i Volfsburg su prije tačno 15 godina postali prvaci Bundeslige

F

Na današnji dan prije 15 godina, 23. maja 2009., Edin Džeko, Zvjezdan Misimović i Volfsburg su učinili nezamislivo - osvojili su titulu u Bundesligi. 

Volfsburg je u posljednjem kolu deklasirao Verder iz Bremena (5:1). 

Mrežu Verdera je načeo Zvjezdan već u 6. minuti, da bi devet minuta kasnije poduplao Grafite. 

Autogolom Prodla u 26. minuti titula se približila "Vukovima", da bi legendarni Brazilac Diego smanjio pet minuta kasnije za nešto neizvjesniji nastavak susreta.

Međutim, Grafite je drugim golom ponovo povećao prednost Volfsburga, da bi Edin Džeko u 74. minuti postavio konačni rezultat ovog susreta i ovjerio titulu prvaka za Volfsburg, koji je sezonu završio sa 69 bodova, dva više od Bajern Minhena.

Ova ekipa Volfsburga imala je, za Bosance i Hercegovce koji su tada pratili ovaj klub, nezaboravnih imena. 

Naravno, u to ne ubrajajući Džeku i Misimovića, koji su godinama činili okosnicu reprezentacije. 

Prije svih je tu bio Grafite. Džekin partner u napadu i najbolji strijelac te sezone u cijeloj Bundesligi. Brazilski napadač je sezonu završio s 28 golova, dva više od "Dijamanta". Obojica su završili s dabl-dablom, s obzirom da je Grafite imao 11, a Džeko 10 asistencija. Ipak, tu ih je prevazišao legendarni Miske s 20 asistencija u sezoni. 

Pa su tu još bili kapiten Žosue (Josue), Hasebe, Barzalji (Barzagli), Gentner, Deđagah (Dejagah), Šefer (Schafer), Pekarik i neizostavni Benaljo (Benaglio) na golu.

Ne smije se zaboraviti ni utakmica u kojoj su apsolutno ponizili Bajern s 5:1, od kojih je gol Grafitea postao legendaran u posljednih 15 godina. 

Prošlo je 15 godina od tog historijskog uspjeha, evo baš danas. Nekako svim ljubiteljima ta titula ostaje posebno u sjećanju. Posebno nama koji smo iz BiH. Pitanje je kad ćemo opet imati dva igrača u nekom prvaku iz "Lige petice", a kamoli da budu glavne okosnice tog tima...